10 vecí, ktoré si musíš uvedomiť, aby si mohol/a žiť dobrý život

Želáš si niekedy, aby si mal/a odpovede na všetky životné otázky? Niektoré veci si uvedomujeme príliš neskoro. Keď o nich budeš počuť teraz, možno ti to pomôže žiť spokojnejší život.

1/ Nič netrvá večne

Čím budeš starší/ia, tým budeš mať viac peňazí, spomienok či skúseností. Nebudeš však mať čas zažiť všetko. Keď sa budeš venovať tomu, čo skutočne chceš, budeš považovať svoj čas za oveľa lepšie využitý. Možno ťa teraz takéto rozhodnutie bude niečo stáť a nebude to jednoduché, ale eventuálne si poďakuješ. 

2/ Risk stojí za to

Prehrávajú sa v tvojej hlave neustále rôzne "keby bolo keby..." situácie? Keď starneš, pozeráš sa na rozhodnutia svojho minulého ja. V živote sa môže stať, že zlyháš, ale ignoruj to. Nestojí ti to za to, aby si sa potom v starobe ohliadal/a za tým, čo si prežil/a, a vyčítal/a si to.

3/ Nehraj sa na niekoho, kým nie si

Hráš sa pred druhými na niekoho iného, aby si zapadol/a? Je normálne pociťovať potrebu niekam patriť, robili to už praľudia pred tisíckami rokov a všetci to robia aj doteraz. Keď sa ale nepostavíš za to, čomu veríš, budeš žiť pod falošnou, vymyslenou identitou. Je dobré robiť radosť ostatným, ale nie na úkor tvojho vlastného šťastia.

4/ Staraj sa o svoje telo

Máš vyváženú stravu, dostatok spánku a hýbeš sa? Nezabúdaj, že máš iba jedno telo a je tým najvzácnejším, čo vlastníš. Pi veľa tekutín a keď je vonku pekne, choď si zabehať. Keď si vytvoríš správne rutiny a vydržíš ich vykonávať, v budúcnosti sa ti to stonásobne vráti. 

5/ Nebuď na seba príliš tvrdý/á

Hovoríš o sebe až veľmi negatívne? Jasné, robenie chýb niekedy môže byť stresujúce. Najmä, ak tvoja chyba ovplyvnila ostatných ľudí. V takýchto momentoch o sebe môžeš mať pochybnosti a hovoriť si, aký/á hlúpy/a si. Takýto pesimistický mindset zbytočne znižuje tvoju motiváciu a nepomáha tvojmu psychickému zdraviu.

6/ Buduj silné vzťahy

Keď sa ti ťažko otvára pred ostatnými ľuďmi, je načase to zmeniť. Ľudia, ktorí majú zdravé vzťahy s rodinou a blízkymi, majú podľa štúdií menej zdravotných problémov a cítia sa šťastnejšie. Pozitívny a bohatý spoločenský život je jedna z najdôležitejších vecí v živote.

7/ Život nie je vždy fér

Čakal/a si na niečo skvelé, ale osud ti to potom nemilosrdne pokazil? Nech si pripravený/á akokoľvek, niekedy plány nejdú tak, ako to predpovedáš. Môžu ich narušiť faktory, ktoré nedokážeš kontrolovať, a tak sa im musíš prispôsobiť. Počas týchto chvíľ to veľa ľudí vzdá, a preto pamätaj, že aj keď môže byť zložité sa postaviť znova na nohy, bude to stáť za to.

8/ Materiálne veci neprinášajú radosť

Odkaz pre všetkých impulzívnych nakupovačov: nie ste sami. Peniaze sú dôležitým nástrojom a určite robia naše životy ľahšími. Keď im ale dovolíš diktovať ti, čo máš robiť, pokazia ti charakter. Nemôžeš sa celý život snažiť zväčšovať číslo na tvojom bankovom účte a obetovať tomu veci, ktoré by ti skutočne prinášali radosť a kvôli ktorým žiješ. Život nie je o novom telefóne ani kabelke. Najdôležitejšie veci sú tie, ktoré sa za peniaze kúpiť nedajú.

9/ Nevzdávaj sa

Určite si začal/a s nejakým zvykom, ale po čase si mu venoval/a menej a menej energie, až ťa úplne prestal baviť. Život nefunguje tak, že dosiahneš veci bez snahy. Niekedy výsledky uvidíš až po týždňoch či dokonca mesiacoch. Mnohí to nezvládnu a vzdajú to. Nezabúdaj, že nemusíš všetko spraviť naraz a nemusíš robiť veľké kroky. Stačí len byť konzistentný/á.

10/ Buď vďačný/á.

Každý moment, každý deň, každá sekunda, ktorá prejde, sa už nikdy nevráti. Niektoré dni môžu byť ťažké, ale žiješ iba raz. Buď vďačný/á za drobnosti, buď vďačný/á za veľké veci a za všetko medzi tým. Život nie je vždy krásny. Inak by sme nevedeli rozlíšiť, čo je dobrý a čo je zlý deň. Sústreď sa a vyjadruj vďaku všetkému a všetkým, čo ťa robí tým, kým si.

V prípade, že sa ti článok páčil, si určite nezabudni prečítať aj zvyšné príspevky na našom blogu. Náš e-shop ponúka produkty, ktoré ti pomôžu osobnostne rásť a adresovať problémy, ktoré môžu nastať vo vzťahoch. Akoukoľvek kúpou zároveň podporíš dobrú vec.

Zdroje informácií v článku:

www.youtube.com/watch?v=lFlVFIeNTJ0