6 denných rutín, ktoré ti pomôžu odbúrať stres

Niekedy je toho na nás veľa a cítime stres. Možno to znie neuveriteľne, ale aj stresu sa dá postupne zbaviť. Keď do života zaradíš tieto jednoduché rutiny, hladina stresu by sa ti mala znížiť.

1/ Umývaj riad

Áno, čítaš správne. Umývanie riadu. Podľa výskumníkov z Florirdy má na človeka umývanie riadu pozitívny mentálny dopad. Tí opýtaní, ktorí vo voľnom čase umývajú riad, pociťovali nervozitu oveľa menej ako ostatní ľudia pri iných domácich prácach. Nemôže však ísť iba o bezhlavé umývanie. Sústreď sa na vône, zvuky a obrazy, ktoré vnímaš okolo seba a na teplú vodu na svojich rukách. Zvýšená pozornosť pri pozorovaní prostredia pomáha odbúravať stres.

2/ Túľ sa

Neexistuje nič lepšie ako pocit objatia. Držanie rúk, pusy či túlenie s partnerom zvyšujú v tele tok endorfínov - dobrých chemikálií spôsobujúcich štastie. Podľa mnohých štúdií sme vďaka objatiam nie len šťastnejší, ale aj menej smutní. Fyzický kontakt s blízkou osobou totiž spomaľuje tvorbu kortizolu - stresového hormónu.

3/ Nehrb sa

Zasa to robíš, však?! Pozeráš sa do mobilu a tvoja chrbtica pripomína nejaké grécke písmeno. Správne držanie tela ale môže znížiť únavu tela a podľa niektorých štúdií dokonca zjemniť priebeh depresie. Ak sa teda cítiš unavený/á, skús sa na 5 minút vyrovnať.

4/ Vnímaj stres ako výzvu

Pred náročnou udalosťou často nie sme dostatočne odhodlaní a to nám spôsobuje ešte väčší stres. Práve preto je dobré nepohlcovať svoj mozog zbytočnými starosťami a nepredstavovať si scenáre, ktoré môžu nastať, keď situáciu nezvládneme, ale skôr sa tešiť na to, aké to bude, keď sa nám ju prekonať podarí. Psychologické výskumy ukazujú, že tí, ktorí si takýmto spôsobom nastavili myseľ, prežívali oveľa menej "stresujúcich" okamihov.

5/ Medituj

O výhodách meditácie si určite už veľa počul/a. Ak je pred tebou náročný deň, ráno venuj zopár minút meditácii. Začiatočníkom sa neodporúča meditovať viac, ako 10 až 15 minút denne. Keď to zvládneš, čas stále zvyšuj. Neurovedci študovali mysle skúsených meditátorov a zistili, že ich mozgová aktivita počas práce a počas meditácie je takmer totožná - naučili sa meditovať už aj počas vykonávania práce, čo výrazne znížilo ich každodenný stres.

6/ Choď spať skoro

Dúfam, že tento článok nečítaš neskoro. Ak áno, umyť zuby a spať! Náš mozog náročne pracuje celý deň a preto bude vďačný za každú minútu, ktorú venujeme jeho regenerácii. O dôležitosti kvalitného spánku snáď ani nemusím písať. Podľa výskumov je stres s nedostatkom spánku priamo spojený a spánková deprivácia môže spôsobiť trvalé poškodenie mozgu. Mysli na to, keď si budeš najbližšie chcieť pozrieť ešte jeden, vážne posledný, diel seriálu.

V prípade, že sa ti článok páčil, si určite nezabudni prečítať aj zvyšné príspevky na našom blogu. Náš e-shop ponúka produkty, ktoré ti pomôžu osobnostne rásť a adresovať problémy, ktoré môžu nastať vo vzťahoch. Akoukoľvek kúpou zároveň podporíš dobrú vec.

Zdroje informácií v článku:

Powell, Alvin. “Harvard Researchers Study How Mindfulness May Change the Brain in Depressed Patients.” Harvard Gazette, Harvard Gazette, 27 Aug. 2018, news.harvard.edu/gazette/story/2018/04/harvard-researchers-study-how-mindfulness-may-change-the-brain-in-depressed-patients/

Mitchell, Michal. “8 Habits That Destroy Your Emotional Well-being.” Psych2Go, 2020.

Selig, Meg. “11 Easy Ways to Reduce Stress.” Psychology Today, 2016, psychologytoday.com/us/blog/changepower/201602/11-easy-and-unexpected-ways-reduce-stress.