6 jednoduchých self care tipov, vďaka ktorým sa budeš mať radšej

Aj keď sa starostlivosť o seba (self care) u každého rôzni, všetci vedia, že je cestou k zdravšiemu životu. Tieto jednoduché tipy ti môžu pomôcť spraviť prvý, najťažší krok.

1/ Urči si spánkovú rutinu


Akákoľvek rutina je základom self care. Plánovanie aktivít ťa mentálne pripraví na to, čo ťa čaká. Obzvlásť dôležité je to v prípade spánku. Ak máš so zaspávaním problém, vymysli si rituály ako napríklad čítanie knihy alebo dychové cvičenia. Výborne funguje aj zoslabenie svetiel v miestnosti - mozgu to oznamuje, že má začať s produkciou spánkového hormónu melatonínu.

2/ Dávaj si pozor na to, čo ješ


Cvičenie sa spomína hádam vo všetkých self care knihách. Dôležité je ale aj to, čo dávame do tela. Okrem ovplyvňovania našej fyzičky ovplyvňuje náš jedálniček aj našu náladu. Výskum z roku 2017 našiel spojitosť medzi mikrobiótami v brušnej dutine a mentálnym zdravím. Na žalúdočný trakt máme napojených vyše 100 miliónov nervov. Určite mu neuškodí ovocie, ryby a orechy. Tvojim cieľom by nemalo byť vyzerať lepšie, ale cítiť sa lepšie.

3/ Stanov si hranice


Mnohí si myslia, že si hranice dávame, aby sme niektorých ľudí od seba držali preč. Aj keď to je pravda, nie je to ich hlavnou funkciou. Hranice si treba stanoviť preto, aby sme si vedeli nájsť čas sami pre seba a uvedomili si, akí sme dôležití. Pre ostatných sú návodom k tomu, ako sa k nám maju správať. Stanovenie si poriadnych hraníc spôsobí, že budú naše vzťahy s ostatnými lepšie.

4/ Odpoj sa


Je veľmi náročné vzdať sa mobilu či počítača. Keď som online, nahováram si, že pracujem alebo robím niečo dôležité, aj keď to tak častokrát nie je. Na internete míňame svoju energiu a zbytočne sa stresujeme. Keď je toho na teba veľa, poupratuj dom, choď sa prejsť alebo si vyskúšaj na polhodinku jógu. Aj krátka pauza ti môže pomôcť prečistiť myseľ.

5/ Usporiadaj si život, zvonku aj zvnútra


Priestor okolo teba ovplyvňuje aj tvoje vnútro. Výskumy preukázali, že neporiadok v domácnosti prispieva k smútku a k priberaniu. Ak nevieš, kde začať, drž sa troch verdiktov - nechať, vyhodiť a darovať. Prejdi si každú vec na svojom stole, v svojej izbe, v celom dome. Navyše objavíš predmety, ktoré ti vyčarujú úsmev na tvári. Ak nemáš jasno v tom, či niečo vyhodiť, odlož to do krabice. Keď ju počas najbližších dvanástich mesiacov nebudeš musieť otvoriť, jej obsah ti netreba.

6/ Rob veci, ktoré miluješ


Prvé prikázanie self care. Rada tancuješ na nový album Taylor Swift, beháš po dome s maskou na tvári, hráš Playstation alebo sa hráš so psom? Venuj tomu svoj čas. Self care je o tebe a o tom, čo ti prináša šťastie. Zastav v strede cesty a privoňaj si k ružiam. Prechádzaj sa v daždi. Cieľom tohto všetkého je užívať si život najviac, ako vieš.

V prípade, že sa ti článok páčil, si určite nezabudni prečítať aj zvyšné príspevky na našom blogu. Náš e-shop ponúka produkty, ktoré ti pomôžu osobnostne rásť a adresovať problémy, ktoré môžu vo vzťahu nastať. Akoukoľvek kúpou zároveň podporíš dobrú vec.

Zdroje informácií v článku:
https://psych2go.net/5-simple-self-care-tips-to-become-a-better-you/