6 vecí, ktorými odrádzaš ostatných

Niektoré činy či vlastnosti skutočne napomáhajú tomu, že ťa ľudia vnímajú ako menej atraktívneho/u a odpudzuješ ich. Ak sa toho bojíš a chceš tomu predísť, tu je zopár vecí, na ktoré si musíš dať pozor.

1/ Si zlý/á na servisný personál

Vraví sa, že tak, ako sa správame k cudzím ľuďom, sa v skutočnosti správame ku všetkým. Je veľmi neatraktívne, ak sa správaš k personálu zle a viníš ho za veci, ktoré nemôže nijak ovplyvniť. Ak sa naopak aj napriek svojmu zlému dňu správaš zdvorilo, je to znak dobrého charakteru. Pri najbližšej interakcii s čašníkom či upratovačkou si na zdvorilosť daj extra pozor.

2/ Nechodíš do školy

Znie to čudne, ale vážne je to tak. Podľa štúdie z roku 1992 sú ľudia, ktorí menej chodia do školy, menej atraktívni. Psychológovia zapísali 4 ženy na vysokú školu a na konci semestra sa opýtali študentov, ktorá sa im najviac páčila. Vyhrala tá, ktorá bola v škole najviac. Na tie ženy, ktoré chodili do školy najmenej, ostatní študenti zabudli.

3/ Si príliš kritický/á

Stretol/a si sa už s niekým, kto kritizoval všetko a všetkých okolo seba? Podľa psychiatra Rybacka môžu kritici do vzťahov a kamarátstiev priniesť veľa negativity. Často urážaju naše názory a m, vzhľad a naše myslenie. Robia to kvôli nízkej sebaúcte a túžbe po kontrole.

4/ Nedokážeš byť sám/a

Podľa štúdie troch sociológov z Kalifornskej univerzity v San Diegu je prílišná "priľnavosť" taktiež neatraktívna. Študovali vzťah medzi fyzickou blizkosťou jedinca a pravdepodobnosťou, že by bol ostatnými vybraný za priateľa či nepriateľa. Pýtali sa študontov, kto zo subjektov sa im páčil a kto nie. Tí, s ktorými sa stretávali občas a náhodne, boli podľa študentov atraktívnejší. No tých ľudí, s ktorými boli nútení tráviť čas, považovali za otravnejších a menej priateľských. Aj keď máš teda niekoho rád/a, nesústreďuj sa len na neho/ňu a venuj čas aj sebe.

5/ Príliš žiarliš a kontroluješ

Kontrola je nezdravá v akomkoľvek vzťahu. Takéto správanie je často spojené so žiarlivosťou. Ľudia žiarlia, pretože sa boja, že ich vymeníme za niekoho. Tým, že dávajú svoju nespokojnosť najavo, sa nás snažia udržať blízko seba. Málokto si však uvedomuje, že pre väčšinu dotknutých je žiarlivosť ich partnera či kamaráta urážlivá.

6/ Si pasívne agresívny/a

Keď sa človek správa pasívno-agresívne, svoje negatívne pocity vyjadruje nepriamo. Často k tomu využíva napríklad sarkazmus. Trvá na tom, že je všetko v poriadku, no aj tak prejavuje svoj hnev. Pre ostatných (a aj pre teba!!!) je však oveľa lepšia komunikácia založená na úprimnosti. Keď ta niečo trápi, verný partner či skutočný kamarát to určite pochopia aj bez toho, aby si musel/a zakrývať svoje city.

V prípade, že sa ti článok páčil, si určite nezabudni prečítať aj zvyšné príspevky na našom blogu. Náš e-shop ponúka produkty, ktoré ti pomôžu osobnostne rásť a adresovať problémy, ktoré môžu nastať vo vzťahoch. Akoukoľvek kúpou zároveň podporíš dobrú vec.

Zdroje informácií v článku:

Moreland, R. L., & Beach, S. R. (2004, August 27). Exposure effects in the classroom: The development of affinity among students. Journal of Experimental Social Psychology. https://www.sciencedirect.com/science....

Ebbesen, E. B., Kjos, G. L., & Konečni, V. J. (2004, August 31). Spatial ecology: Its effects on the choice of friends and enemies. Journal of Experimental Social Psychology. https://www.sciencedirect.com/science....

Ryback, R. (2016, November 16). The Five Types of People You Need to Get Out of Your Life. Psychology Today. https://www.psychologytoday.com/us/bl....

Meyers, S. (n.d.). The 5 Most Unattractive Traits in Men and Women. eharmony Blog. https://www.eharmony.com/blog/5-unatt....

Sussex Publishers. (n.d.). Passive-Aggression. Psychology Today. https://www.psychologytoday.com/us/ba....