6 vecí, vďaka ktorým prekonáš sociálnu fóbiu

Príde ti, že sa na teba vonku ostatní škaredo pozerajú? Ťažko zapadáš do nového kolektívnu? Ak máš v spoločnosti stále nepríjemný pocit, možno trpíš sociálnou fóbiou. Takáto úzkosť môže spôsobiť, že sa budeš vyhýbať socializácii a úplne prestaneš chodiť von. Aby sa ti niečo také nestalo, tu je 6 spôsobov, ako sociálnu fóbiu postupne prekonať.

Tento článok bol vytvorený pre vzdelávací účel a nemá za úlohu nahradiť profesionálnu diagnózu. Ak máte podozrenie, že trpíte sociálnou fóbiou alebo akýmkoľvek duševným ochorením, urýchlene vyhľadajte pomoc kvalifikovaného profesionála.

1/ Hľadaj vzorce

Kedy sa bojíš? Pomáha ti prítomnosť ľudí, ktorých poznáš? Súdia podľa teba ostatní tvoj zovňajšok či skôr vnútro? Rozpoznanie pôvodu problému je najdôležitejšia vec pri akejkoľvek mentálnej neistote. Ak si začneš všímať okolnosti, pri ktorých si nesmelý/á, pomôže ti to sociálnu fóbiu prekonať.

2/ Nauč sa relaxovať

Rob veci, ktoré ti pomôžu zbaviť sa úzkosti. Internet je plný zaujímavých relaxačných techník. Napríklad začni zhlboka dýchať a sústreď sa na to, ako sa ti brucho pomaly napĺňa vzduchom a potom ako z neho vzduch vychádza. Pozoruj svoje okolie a snaž sa vymenovať 5 predmetov, 5 farieb, 5 zvukov a 5 vôní, ktoré dokážeš vnímať. Využívanie relaxačných techník pred spoločenskou situáciou (napríklad prezentáciou) zjemní tvoju trému a psychicky ťa na ňu pripraví.

3/ Jóga

Vyskúšal/a si už jógu? Môže byť dobrým pomocníkom v boji proti úzkosti. Sociálna fóbia nevyvoláva len psychické, ale aj fyzické bolesti. Jóga ti pomôže očistiť tvoje telo. Skúšanie rôznych polôh ti navyše naplno zamestná myseľ.

4/ Stanov si ciele

Ak sa snažíš so svojou úzkosťou bojovať sám/a, stanov si ciele. Vytvorenie cieľov ti pomôže sústrediť sa na prítomnosť a budúcnosť. Vyberaj si ciele, ktoré sú splniteľné. Ak nejaký splníš, nezabudni to osláviť a odmeniť sa.

5/ Buď kreatívny/a

Vieš kresliť? Píšeš príbehy? Tancuješ? Umenie môže byť dobrým prostriedkom na zníženie sociálnej úzkosti. Tá sa častokrát spája s pocitom, že ťa ľudia súdia a nie si dosť dobrý. Pomocou umenia sa môžeš zdokonaliť a tvoriť niečo, čo sa ti páči. Sociálna fóbia má pôvod v časti mozgu nazývanej amygdala, ktorá je zodpovedá za naše emócie. Umenie ju dokáže pozitívne stimulovať a preto je v tvojom súboji ideálnym spoločníkom.

6/ Neboj sa terapie

Skúšal/a si niekedy terapiu? Existuje veľa terapíí, ktoré ti môžu so sociálnou fóbiou pomôcť. Najznámejšia je kognitívno-behaviorálna terapia (KBT). Táto terapia ti dokáže pomôcť odhaliť množstvo mentálnych problémov, okrem sociofóbie napríklad aj depresiu. KBT hľadá koreň nášho problému a pomáha nám s ním bojovať. Ďalšia metóda, ktorá ti môže pomôcť, je "hodenie sa do vody". Opatrne sa budeš vystavovať situáciám, ktoré u teba vyvolávajú úzkosť až dovtedy, kým nezmizne.

V prípade, že sa ti článok páčil, si určite nezabudni prečítať aj zvyšné príspevky na našom blogu. Náš e-shop ponúka produkty, ktoré ti pomôžu osobnostne rásť a adresovať problémy, ktoré môžu nastať vo vzťahoch. Akoukoľvek kúpou zároveň podporíš dobrú vec.

Zdroje informácií v článku:
Brotheridge, Chloe. “12 Powerful Ways to Help Overcome Social Anxiety.” Psychology Today, Sussex Publishers, 17 July 2020, www.psychologytoday.com/us/blog/calmer-you/202007/12-powerful-ways-help-overcome-social-anxiety.

Cassaday, Tonia. “How to Cure Social Anxiety Using These 5 Tips.” Betterhelp, BetterHelp, 1 June 2020, www.betterhelp.com/advice/anxiety/how-to-cure-social-anxiety-using-these-5-tips/.

Cuncic, Arlin. “How Art Therapy and Yoga Treat SAD.” Verywell Mind, 13 Nov. 2020, www.verywellmind.com/art-therapy-yoga-sad-3024956.

Morton, Kati. “3 Ways to Beat Social Anxiety! .” YouTube, YouTube, 23 Apr. 2018,
www.youtube.com/watch?v=P8HoDPgZcak.

NHS. “Social Anxiety (Social Phobia).” NHS Choices, NHS, 13 Mar. 2020, www.nhs.uk/conditions/social-anxiety/.

Smith, Melinda, et al. “Social Anxiety Disorder.” HelpGuide.org, Sept. 2020, www.helpguide.org/articles/anxiety/social-anxiety-disorder.htm.