8 znakov toho, že si nie ste súdení

Veríš na spriaznené duše? Niektoré veci musia vo vzťahu fungovať na jednotku, a preto je dôležité zhodnotiť tvoj vzťah a zistiť, či je tvoj partner naozaj ten pravý. Tu je zopár dôležitých varovných signálov, ktoré môžu napovedať, či ste pre seba stvorení.

1/ Nedokážete byť úprimní


Príde ti, že občas partnerovi nemôžeš povedať, ako sa cítiš alebo čo si myslíš? Možno sa bojíš, že mu ublížiš, alebo ťa nebude vedieť pochopiť. Ak máš tajomstvá alebo sa ti s partnerom ťažko komunikuje, je to znak toho, že vám vo vzťahu chýba rešpekt a dôvera.

2/ Opakovane sa rozchádzate a dávate znova dokopy


Rozišli ste sa a dali znova dokopy? Deje sa to častejšie, v krátkych intervaloch? Takéto emočne vyčerpávajúce správanie indikuje, že vám obom chýba zodpovednosť a nedokážete spolu dlho vydržať. Aj keď ti možno príde pekné, že si k sebe stále znova nájdete cestu, môže to značiť aj to, že ste obaja zapletení v nefunčnej slučke nezdravého správania.

3/ Nemáte žiadne spoločné záujmy


Ak je vaša láska jedinou vecou, ktorú máte spoločnú, môže nastať problém. Nemáte žiadne spoločné hobby, rovnaký vkus, názory či osobnosť. Aj napriek tomu, že sa protiklady priťahujú, neostávajú spolu príliš dlho. Štúdie preukázali, že každý pár musí mať aspoň niekoľko spoločných záujmov. Inak skončíte každý pri svojich vlastných veciach a začnete sa s partnerom vzdaľovať.

4/ Máte rôznych kamarátov


Okrem spoločných záujmov je dôležité mať aj spoločných priateľov. Ak sa pohybujete v iných spoločenských kruhoch a ani jeden z vás nie je ochotný spoznať kamarátov toho druhého, pravdepodobne vám to nevydrží. Žijete dva rôzne životy a váš vzťah je súčasťou iba jedného z nich.

5/ Obaja chcete niečo iné


Hovoril ti už niekto, že "spoznal správneho človeka v nesprávnom čase"? Rovnako ako príťažlivosť či chémia, aj načasovanie je pri vzťahu dôležité. Je jedno, ako veľmi sa ľúbite. Keď máte obaja inú víziu budúcnosti a nedokážete sa dohodnúť na kompromise, váš vzťah nebude fungovať dlho.

6/ Vzťah pre vás nie je priorita


Možno sa s partnerom milujete a radi spolu trávite čas. Priťahuje ťa, páči sa ti jeho osobnosť a chodenie s ním ti príde ľahké. Skôr či neskôr bude ale váš vzťah čeliť výzve a budete musieť dokázať, ako veľa pre seba znamenáte. Vieš úprimne povedať, žeby si sa kvôli partnerovi vzdal/a všetkého ostatného? Dokážeš pri ňom byť aj počas zlých časov? Ak nie ste schopní spraviť svoj vzťah prioritou, je to jasný znak toho, že pre seba stvorení nie ste. 

7/ Nedávate si to, čo potrebujete


Vieš, aký je jazyk lásky tvojho partnera? Vieš, akým štýlom komunikuje svoje potreby? Vo vzťahu musíš byť schopný/á dať partnerovi to, čo potrebuje, aby sa cítil emočne naplnený. Chce s tebou tráviť veľa času, ale ty potrebuješ priestor? Chce, aby si bol/a viac romantický/á, ale ty to ukazuješ skôr činmi? Ak sa s partnerom nedokážete dohodnúť na spôsobe, akým si prejavujete lásku, váš vzťah dlho nevydrží.

8/ O všetkom pochybujete


Ak od začiaku vzťahu pochybuješ o tom, či si spravil/a správne rozhodnutie, je to zlý signál. Všetci sa bojíme toho, že nám bude ublížené, alebo toho, ako bude vyzerať budúcnosť, avšak strach z milovaného človeka značí, že podvedome tušíš, že nejde o toho správneho. 


V prípade, že sa ti článok páčil, si určite nezabudni prečítať aj zvyšné príspevky na našom blogu. Náš e-shop ponúka produkty, ktoré ti pomôžu osobnostne rásť a adresovať problémy, ktoré môžu vo vzťahoch nastať. Akoukoľvek kúpou zároveň podporíš dobrú vec.

Zdroje informácií v článku:
Huston, T. L., & Houts, R. M. (1998). The psychological infrastructure of courtship and marriage: The role of personality and compatibility in romantic relationships. The developmental course of marital dysfunction, 114-151.

Domingue, R., & Mollen, D. (2009). Attachment and conflict communication in adult romantic relationships. Journal of Social and Personal Relationships, 26(5), 678-696.

Hocutt, M. A. (2018). Relationship dissolution model: antecedents of relationship commitment and the likelihood of dissolving a relationship. International Journal of service industry management. 

Behera, S., & Rangaiah, B. (2017). Relationship between emotional maturity, self-esteem, and relationship-satisfaction: a study on adolescent relationship dynamics. Journal of Social and Personal Relationships, 34(11); 109-121.

Rosner, S., & Hermes, P. (2006). The Self-sabotage Cycle: Why We Repeat Behaviors that Create Hardships and Ruin Relationships.

Greenwood Publishing Group. Shaver, P. R., & Brennan, K. A. (2012). Attachment styles and the” Big Five” personality traits: Their connections with each other and with romantic relationship outcomes. Personality and Social Psychology Bulletin, 18(5), 536-545.

Rhule-Louie, D. M., & McMahon, R. J. (2007). Problem behavior and romantic relationships: Assortative mating, behavior contagion, and desistance. Clinical child and family psychology review, 10(1), 53-100.