8 znakov zdravého vzťahu

Či už ide o romantiku, priateľov, prácu alebo rodinu, udržiavať zdravý vzťah je pre šťastný život veľmi dôležité. Tieto faktory ti môžu pomôcť uvedomiť si, či vzťahy, ktoré vedieš s ľuďmi ty, môžeš považovať za zdravé.

1/ Prispôsobivosť

Ľudská myseľ je stále v pohybe a preto sa vlastností ľudí neustále menia. Aj keď ľudia ostanú sami sebou, ich pohľady na určité veci sa s časom a skúsenosťami môžu rôzniť. Podľa psychológov je prispôsobivosť práve tou kľúčovou vlastnosťou, ktorú všetky zdravé vzťahy zdieľajú. Obe strany musia byť schopné kompromisu a adaptácie.

2/ Povzbudzovanie

Všetci máme iné sny a ciele. Aj keď sa naše ciele nezhodujú s cieľmi ľudí okolo nás, je dôležité, aby sme ich rešpektovali a povzbudzovali ostatných v ich cieľoch. Aj keď teda niekedy nebudeš chápať, prečo sa niekto venuje niečomu, čo vyzerá nezujímavo, prejav mu/jej podporu. Môže mu/jej to spraviť deň.

3/ Komfort

Všimol/a si si, ako uvoľnene sa tvoje telo cíti, keď si v jeho/jej spoločnosti? Cítiš sa pri ňom/nej bezpečne a komfortne. Aj to, že nemáš v prítomnosti druhého človeka stres, je znakom zdravého vzťahu. V prípade, že máš opačný problém, ho skús vykomunikovať. Keď sa otvoríš a povieš, čo ti prekáža alebo čoho sa bojíš, môže to vášmu vzťahu pomôcť. 

4/ Dôvera

...je obrovskou súčasťou zdravého vzťahu. Predstav si, že dostaneš esemesku od priateľa/ky, v ktorej sa píše, že ide na rovnakú párty ako jeho/jej ex. Keď ti to nevadí a cítiš sa aj napriek tomu pokojne, je to skvelý znak toho, že si v zdravom vzťahu. Rovnako tak ti to môže napovedať fakt, že veríš svojej rodine a priateľom a si presvedčený/á o tom, že by ťa podržali v akejkoľvek situácii.

5/ Fyzická intímnosť

Intímnosť nemusí znamenať hneď sex. Mnohé výskumy ukazujú dôležitosť fyzického kontaktu pre naše mentálne zdravie, a preto nie je čudné, že súčasťou zdravého vzťahu sú často aj pusy, objatia, túlenie alebo proste iba bytie v prítomnosti druhého človeka. Keď si s niekým v zdravom vzťahu, fyzicky ťa priťahuje a chceš s ním/ňou tráviť čo najviac času a byť pri ňom/nej blízko.

6/ Hranice

Vzťahy sa končia tým, že prekročíme hranice druhého človeka. Na druhej strane, keď si hranice druhého uvedomujeme a rešpektujeme ich, napovedá to o tom, že je náš vzťah zdravý. Svoje vlastné hranice si vytváraš v troch krokoch - najprv identifikuješ, kde sú, potom ich prostredníctvom komunikácie a vzájomného spoznávania oznamuješ ostatným, a nakopon sa ich držíš. 

7/ Šťastie

Toto je možno až príliš jasné, ale aj tak to treba spomenúť. Zdravé vzťahy prinášajú obom stranám šťastie. Keď sme s niekým, koho máme radi, vypúšťa náš mozog šťastné hormóny - dopamín a serotonín. V prípade, že sa na druhého človeka tešíš a užívaš si čas strávený s ním/ňou, je váš vzťah zdravý a naplňujúci.

8/ Komunikácia

Rieši konflikty, pomáha vám lepšie spoznať svoje sny a ciele a udržiava vás v kontakte. Jasná a priama komunikácia je základ zdravého vzťahu. V každom vzťahu občas nastanú nezhody. Záleží na tom, ako dobre budete spolu pracovať na tom, aby ste situáciu vyriešili k spokojnosti vás oboch. 

V prípade, že sa ti článok páčil, si určite nezabudni prečítať aj zvyšné príspevky na našom blogu. Náš e-shop ponúka produkty, ktoré ti pomôžu osobnostne rásť a adresovať problémy, ktoré môžu nastať vo vzťahoch. Akoukoľvek kúpou zároveň podporíš dobrú vec.

Zdroje informácií v článku:

“7 Signs of a Healthy Relationship.” The Family Centre, www.familycentre.org/news/post/7-signs-of-a-healthy-relationship.

Fields, ―Dr. Tiffany, et al. “Why Physical Touch Matters for Your Well-Being.” Greater Good, greatergood.berkeley.edu/article/item/why_physical_touch_matters_for_your_well_being.

“Healthy Relationship – 7 Signs: LivingWell Medical Clinic: Grass Valley.” LivingWell Medical Clinic, 4 Feb. 2021, livingwellmedicalclinic.com/2020/7-signs-of-a-healthy-relationship/.

Kennedy, Madeline, and Sara Rosen. “Think You’re in a Healthy Relationship? Couples Therapists Share 10 Must-Have Qualities for Long-Lasting Love.” Insider, Insider, 26 May 2021, www.insider.com/healthy-relationships.

Migala, Jessica, et al. “9 Signs You’re in a Healthy Relationship: Everyday Health.” EverydayHealth.com, www.everydayhealth.com/sexual-health/signs-youre-healthy-relationship/.