9 návykov, vďaka ktorým bude tvoj deň lepší

Máš pocit, že sa zlé dni v tvojom živote stávajú bežnou vecou? Pravdou je, že za zlý deň si často môžeme sami. Zlými návykmi alebo podvedomým presvedčením, že keď deň začal zle, bude už len horší.

Tu je zopár tipov na dobré návyky, ktoré si môžeš osvojiť a vylepšiť si tak svoj deň

1/ Buď vďačný/á

Nehovorím, že si teraz máš sadnúť a vymenovať všetky dobré veci, za ktoré si vďačný/á. Skôr mám na mysli konštantné cvičenie mysle, aby bola schopná vnímať dobré veci a krásu života ako niečo bežné a všadeprítomné. Na všetky tieto veci sme tak zvyknutí, že sme si ich prestali všímať. Sústredíme sa na problémy a negativitu a to nás zahlcuje. Je na tebe, kedy toto cvičenie budeš robiť. Ráno ti môže pomôcť správne sa nastaviť na nadchádzajúci deň. Pred spaním ti zasa pomôže odbremeniť sa od ťažkostí a stresu, ktorý sa v tebe cez deň nahromadil.

2/ Zmeň prostredie

Úplne postačí prechádzka parkom, popri rieke alebo v prostredí, ktoré možno nenavštevuješ tak často. Nové miesto, kde môžeš oddychovať, športovať alebo tráviť voľný čas, ti pomôže vypnúť a vyčistiť si hlavu. Potom môžeš pokračovať vo svojej práci alebo štúdiu s oddýchnutou a uvoľnenou mysľou.

3/ Nerob viac vecí naraz

Samozrejme, znie to lepšie, keď si povieš, že toho môžeš urobiť naraz viac. V skutočnosti ťa to len oberá o pozornosť, efektivitu a dôkladnosť. Miesto toho si uponáhľaný/á, nesústredený/á a niektoré veci si aj tak napokon necháš na inokedy. Ak chceš robiť veci poriadne a kvalitne, venuj sa jednej veci od začiatku do konca a potom sa presuň k ďalšej aktivite. Ak sa venuješ väčšiemu projektu, rozdeľ si ho na menšie kroky, ktoré môžeš dokončovať jeden po druhom. Z každej poriadne dokončenej úlohy budeš mať dobrý pocit, pretože vieš, že si jej venoval/a dosť času a pozornosti.

4/ Smej sa

Ako sa vraví, smiech je najlepší liek. Aktivuje výrobu hormónov - endorfínov, vďaka ktorým sa cítiš šťastnejšie a rozširuje radosť medzi ostatných. Pomáha sa zbaviť napätia a odohnať negatívne pocity. Tvoj deň sa zlepší, ak budeš ty a ľudia v tvojom živote šťastnejší.

5/ Pomáhaj druhým

Pomáhať iným je prirodzené, ľudské a napĺňa nás to. Cítime sa byť užitoční a hodnotní. Umožňuje nám to vybudovať si empatiu, súcit a schopnosť robiť veci nezištne. V konečnom dôsledku vďaka tomu všetkému dokážeme mať radšej aj sami seba.

6/ Venuj čas príprave

Buďme k sebe úprimní. Koľkokrát nás únava po celom dni zmohla natoľko, že sme si niektoré úlohy nechali na ráno nasledujúceho dňa? Stáva sa nám to na dennom poriadku. Problémom však je, že rána sú potom plné stresu, nestíhania a nervov, pretože keď sme pod časovým tlakom a stále trocha zaspatí, nie sme schopní postíhať všetko to, čo sa nám včera večer nechcelo. Skús sa večer s únavou popasovať a obetovať ešte tých zopár minút na prípravu kníh do školy, oblečenia alebo vecí do tašky. Uvidíš, že voľnejšie rána, kedy ťa veci čakajú prichystané, sú uvoľnenejšie, veselšie a že tvoj štart do dňa vôbec nemusí byť plný stresu.

7/ Povzbuď sa

Pre niekoho je to možno ťažké, no za pokus to stojí. Pred dôležitými situáciami, ktoré ťa môžu stresovať alebo ti spôsobovať úzkosť, skús minútku venovať sám sebe. Uvoľni sa a uvedom si, že to všetko zvládneš. Ver si. Zvládol/a si toľko iných ťažkých vecí, toto bude len ďalšia z nich. Možno ti to nezmení celý život. Minimálne ťa to však môže povzbudiť a danú situáciu zvládneš s prehľadom. Zlepší ti to deň, vzťah, ktorý máš sám/a so sebou a možno aj sebavedomie. Tiež by ti mohlo pomôcť napísať si zopár malých povzbudivých odkazov, na ktoré počas dňa natrafíš a pripomenú ti tvoju hodnotu.

8/ Relaxuj

Niekedy je ťažké sa uvoľniť. Napätie sa v nás vie držať aj celé týždne. Preto je dôležité dopriať svojmu telu a mysli odpočinok od toho všetkého ruchu. Skús si vytvoriť rutinu. Stačí ak budeš robiť niektorú zo svojich obľúbených aktivít ako je čítanie knihy, napustenie si vane, kreslenie či počúvanie hudby. Nezabávaj sa pri tom na telefóne či sociálnych sieťach a taktiež si nespájaj príjemné s užitočným a neber si k oddychu prácu. Sústreď sa na seba, svoje vnútro a tú jednu aktivitu, ktorú robíš. S oddýchnutou mysľou sa telo lepšie uvoľní a dosiahneš aj kvalitnejší spánok. Po lepšej noci budeš mať určite aj viac energie a dobrej nálady do nového dňa.

9/ Daj si načas

Vždy sa so všetkým ponáhľame. Chceme toho stihnúť čo najviac za čo najkratší čas. Niekedy je však dobré spomaliť. Uistiť sa, že robíme danú vec precízne, užiť si proces tvorby, sústrediť sa a naučiť sa žiť v danom momente pre prítomnosť.

V prípade, že sa ti článok páčil, si určite nezabudni prečítať aj zvyšné príspevky na našom blogu. Náš e-shop ponúka produkty, ktoré ti pomôžu osobnostne rásť a adresovať problémy, ktoré môžu nastať vo vzťahoch. Akoukoľvek kúpou zároveň podporíš dobrú vec.

Zdroje informácií v článku:

Scott, S. J. (2021, 21 oktober). 203 Good Daily Habits: The Ultimate List to Build a Great Life. Develop Good Habits. Geraadpleegd op 31 maart 2022, van www.developgoodhabits.com/good-daily-habits-list/