Kedy už potrebujeme pomoc a kto nám ju môže dať?

Autorka: Dada Szitás

„Nie som na tom tak zle, aby som potreboval psychológa." Sú ti tieto slová povedomé? Roky je zaužívaný pohľad, že k lekárovi chodíme až vtedy, keď máme problém. Aj tak sa čoraz väčšmi hovorí o význame prevencie. Či už teda ide napríklad o srdce alebo psychiku, princíp ostáva rovnaký – prevencia je základom.

Mnoho ľudí stále nepozná rozdiel medzi psychológom a psychiatrom. Začnime teda krátkym vysvetlením toho, akú úlohu ktorý z nich zastáva.

Psychológ je človek, ktorý vyštudoval VŠ v odbore psychológie. Pracuje v rôznych sférach (škole, v pracovnej – vo firmách, v zdravotníctve a pod.) a môže robiť rôzne testy, ktorými získava potrebné informácie, na základe ktorých ďalej postupuje a pomáha. Psychológovia majú zvyčajne za sebou výcviky a kurzy, kde sa učia, ako čo najlepšie pracovať s ľuďmi. Psychológ môže (ale nemusí) byť psychoterapeutom a nepredpisuje lieky ani neurčuje diagnózy.

Psychiater je lekár, má vyštudovanú medicínu, po ktorej si spravil „nadstavbu“ v psychiatrii. Pôsobí v nemocnici či ambulancii (alebo iných zariadeniach, ktoré sa špecializujú na pomoc ľuďom s psychickými problémami). Môže byť tiež psychoterapeutom, na rozdiel od psychológov však diagnózy dáva a tiež predpisuje lieky.

Ani jedného by sme nemali kontaktovať a vyhľadať až v čase, keď je veľmi zle. Napriek výraznej a stále všadeprítomnej stigme v oblasti duševného zdravia by sme mali myslieť na prevenciu. Navštíviť odborníka aj s „menším“ problémom nie je zlé.

Čo si však predstaviť pod menším problémom? Pokojne môže ísť o problémy so sebavedomím, stratu motivácie, problémy so spánkom či pochybnosti alebo neistotu ohľadom vlastnej budúcnosti. Psychológ môže byť nestranný odborný názor, nemusí ísť hneď o analýzu nášho detstva. A najmä, keď sedenie zažijeme a zistíme, že to nebolo nič nepríjemné a desivé a nikto nás neoznačil za blázna, je vyššia šanca, že v prípade ťažšej životnej situácie (napr. strata zamestnania, strata blízkeho,...) psychológa vyhľadáme skôr a predídeme tak možným fatálnym následkom.

Nabudúce si povieme o rôznych formách odbornej pomoci na Slovensku – kde nájsť takého psychológa, na čo sa zamerať, koľko to stojí a iné.

V prípade, že sa ti článok páčil, si určite nezabudni prečítať aj zvyšné príspevky na našom blogu. Náš e-shop ponúka produkty, ktoré ti pomôžu osobnostne rásť a adresovať problémy, ktoré môžu nastať vo vzťahoch. Akoukoľvek kúpou zároveň podporíš dobrú vec.