Nenechaj tieto veci riadiť tvoj život

Zažil/a si už niekedy ten pocit, že strácaš kontrolu nad svojim životom? Stáva sa ti, že sa necháš ovplyvňovať negatívnymi návykmi alebo myšlienkami bez toho, aby si o tom vedel/a? Dať si svoj život späť dokopy ti môže pomôcť práve ak si uvedomíš, o aké veci ide.

1/ Veľa času tráviš online

Povedal/a by si, že na sociálnych tráviš zdravé množstvo času, alebo to už možno začína hraničiť so závislosťou? Ako sa vraví, všetkého veľa škodí. V štúdii Michiganskej univerzity z roku 2013 výskumníci zistili, že používanie Facebooku je prepojené s pocitom nešťastia u používateľa. Čím viac času človek na sociálnej sieti strávil, tým menej šťastný bol. Takže ak máš chuť kontrolovať si správy a upozornenia na sociálnych sieťach každú polhodinu, skús prehodnotiť, či to naozaj musíš urobiť. Ak už nič iné, skús aspoň telefón nepoužívať tesne pred spaním.

2/ Odkladáš veci na neskôr

Každý to občas urobí. Niekomu je to proti srsti a niekto to robí rád. Stáva sa však, že ak často odkladáme veci na neskôr, začneme mať pocit, že sa nám zodpovednosť vymyká spod kontroly. Nestíhame odovzdávať zadania načas a podobne. Po čase sa nám to začne rúcať na hlavu. Ty si vlastne aj chceš sadnúť a dokončiť tú domácu úlohu alebo si pripraviť tie podklady do práce. Ale práve ti prišlo nové upozornenie z tvojej obľúbenej apky a to nepočká. Jednou z možností, ako sa vyhnúť rozptyľovaniu, je odložiť telefón počas práce preč. Tak, aby si ho nemal/a na očiach a na dosah ruky. Lepšie sa ti bude pracovať na tichom mieste. Prácu si rozlož na niekoľko menších krokov. Bude sa ti lepšie sústrediť a tiež ťa to bude motivovať

3/ Máš na seba vysoké nároky

Ako veľmi sa kritizuješ? Nie je to priveľa? Nie je tvoja myseľ preplnená prísnou kritikou a negatívnymi myšlienkami? Výskum dokazuje, že tvoje negatívne a kritické posudzovanie samého seba silne ovplyvňuje to, ako sa cítiš. Najlepším spôsobom, ako zmeniť negatívne pocity, ktoré ohľadom seba máš, je nahradiť ich tými pozitívnymi. Nauč sa oceniť sa alebo povzbudiť sa pozitívnymi slovami. Namiesto toho, že si po neúspešnom teste povieš: „Bol/a som hrozný/á“ radšej použi kladné a súcitné slová, ako napríklad: „Nabudúce sa to naučím lepšie“.

4/ Chodíš spať neskoro

Je ťažké vypnúť počítač alebo odložiť telefón, že? Povieš si, že už len zopár minút a pôjdeš spať, no namiesto toho stráviš na internete ďalšiu hodinu. Ak sa to však deje častejšie alebo sa to stane tvojou rutinou, môže sa ti to vypomstiť. Cez deň budeš unavený/á, nesústredený/á a tvoje telo nebude fungovať tak zdravo, ako by malo. Dobrý spánok, vďaka ktorému si telo oddýchne a dobije energiu, by mal trvať približne osem hodín a mal by začínať pred polnocou. Ak telo nedostáva čo potrebuje, odráža sa to aj na tvojom psychickom zdraví. Spôsobuje to frustráciu, nedostatok motivácie, prispieva k depresii atď. Ľudia, ktorí už nejakými mentálnymi problémami trpia si takýmto nezdravým životným návykom svoj stav len zhoršia. Skús si nastaviť nový režim. Stačí o zopár hodín dlhší spánok a vďaka dostatku energie budeš schopný/á získať kontrolu nad svojím životom.

5/ Ignoruješ svoje fyzické a mentálne zdravie

Ak pre teba platia predošlé dva body, je to znakom, že ti na tvojom zdraví nezáleží až tak, ako by malo. Tvoj život je naplnený rušnými dňami a neustálym vyrušovaním. Zatiaľ sa ti to nezdá ako niečo zlé alebo ako niečo, čo ti škodí. Následky však prichádzajú neskôr. Všetko sa to na tvojom zdraví a živote odrazí v budúcnosti. Jedným zo spôsobov, ako zistiť, ako na tom si po stránke fyzického zdravia, je dať si skontrolovať hladinu cholesterolu. U svojho obvodného lekára máš na kompletnú prehliadku nárok a je odporúčané kontrolovať si tieto hladiny aspoň raz za päť rokov. Čo sa týka mentálneho zdravia, je dobré dávať si prestávky na oddych. Či už od práce alebo od povinností. Nie ak už cítiš, že si prepracovaný, ale v priebehu, tak, aby si do štádia prepracovanosti ani nedošiel/šla. Ak sa cítiš preťažený alebo sa v tebe nahromadí príliš veľa emócií, daj ich von. Rozprávaj o tom a nedus to v sebe. Ak sa cítiš vyhoretý/á, osamelý/á, že strácaš kontrolu alebo len jednoducho potrebuješ bútľavú vŕbu, najlepším riešením je vždy hľadať pomoc.

6/ Myslíš si, že zmena nepríde

Nemaj strach. Zmena je vždy možná. Je zdravé prijať samých seba a to, kým sme. Neignoruj zlé návyky, na ktorých sa dá pracovať. Zmena je prirodzenou súčasťou života. Tvoje názory, zvyky, skutky či pocity sa neustále menia, formujú, vyvíjajú. Ak si uvedomíš, že niečo nie je v poriadku, vždy je priestor to zmeniť. Či už vlastnou snahou alebo s pomocou ostatných, drobnými krôčikmi sa k cieľu dopracuješ ak sa o to budeš snažiť.

V prípade, že sa ti článok páčil, si určite nezabudni prečítať aj zvyšné príspevky na našom blogu. Náš e-shop ponúka produkty, ktoré ti pomôžu osobnostne rásť a adresovať problémy, ktoré môžu nastať vo vzťahoch. Akoukoľvek kúpou zároveň podporíš dobrú vec.

Zdroje informácií v článku:

Roberts, B. W., Luo, J., Briley, D. A., Chow, P. I., Su, R., & Hill, P. L. (2017). A systematic review of personality trait change through intervention. Psychological Bulletin, 143(2), 117–141. doi.org/10.1037/bul0000088

Kross, E., Verduyn, P., Demiralp, E., Park, J., Lee, D., Lin, N., . . . Ybarra, O. (2013). Facebook use predicts declines in subjective well-being in young adults. Retrieved from journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371%2Fjournal.pone.0069841

Mammoser, G. (2018, December 10). Social Media Increases Depression and Loneliness. Healthline. www.healthline.com/health-news/social-media-use-increases-depression-andloneliness.

Ishak, R. (2017, February 8). 9 Surprising Daily Habits That Are Making You Feel Stuck in Life. Bustle. www.bustle.com/p/9-surprising-daily-habits-that-are-making-you-feel-stuck-in-life31061.

Marchena, G. (2020, June 10). 8 Habits That Are Keeping You Stuck and What You Can Do About It. Medium. medium.com/mind-cafe/8-habits-that-are-keeping-you-stuck-and-whatyou-can-do-about-it-2d8afdcf865e.

Selig, M. (2017, January 24). 10 ways you are causing your own unhappiness. Retrieved from www.psychologytoday.com/us/blog/changepower/201701/10-ways-you-are-causing-yourown-unhappiness

Team, S. (2014, May 05). 10 things that are scientifically proven to make you unhappy. Retrieved www.stylist.co.uk/life/10-things-that-are-scientifically-proven-to-make-youunhappy/56273