Prišla láska... čo teraz?

Autorka: Dominika Hamuľaková

Hovorí sa, že za láskou nie je nutné utekať a hľadať ju. Vraj ten moment raz príde, úplne nečakane a náhle, kedy srdce človeka prehovorí dovtedy neznámym jazykom v prítomnosti cudzinca. A odvtedy sa zrazu všetko zmení. 

Dvaja cudzinci sa zrazu ocitnú uväznení v chaose, ktorý sa odohráva v ich tele, hlave a srdci, a zrazu nič nebude dávať zmysel. Avšak je to všetko naopak... všetko začne dávať zmysel, až od tohto jedného okamihu, ktorý sa po uplynutí času môže javiť už len ako nepatrná sekunda.

Hovorí sa, že pravá láska kvitne večne. Vraj človek, ktorý raz začne cítiť tento hlboký a úprimný cit, už nikdy nebude osamelý a stratený. Sám William Shakespeare, anglický básnik, vyslovil, že láska je zo všetkých vášni najsilnejšia, lebo zároveň útočí na hlavu, srdce i telo. Je vôbec možné tento výrok vyvrátiť?

Zatvorte oči a doprajte si chvíľu ticha. Spomeňte si na ten okamih, kedy sa vám prvykrát bezdôvodne rozbúchalo srdce v prítomnosti niekoho tak obyčajného, no predsa pre vás výnimočného. Cítite to? Rozbúchalo sa vám bláznivo srdce aj v tejto chvíli?... Zhlboka sa nadýchnite a dovoľte svojim pocitom aby vám chvíľu prúdili telom. Aj teraz dokážete cítiť silu lásky, však? Vynorili sa vám v mysli nejaké spomienky? Viete si vybaviť detaily z prvého stretnutia? Čo sa okolo vás dialo? Kde sa to všetko udialo?

Objaviť, cítiť a prežívať lásku je prirodzené a ľudské. Z priateľských vzťahov sa stanú intímne vzťahy, ktoré nadobúdajú úplne nový životný rozmer a hodnotu. Nie je to len idylická predstava, že prostredníctvom vzťahov často a silno ovplyvňujeme iné osoby a ich životný príbeh. Veď predsa je to obrovská zmena. Typická rutina zrazu prestane byť funkčná a je nutné ju nahradiť novými špecifickými princípmi. Pravidlá, ktorými sme sa riadili ako jednotlivci, sú totálne neefektívne, nakoľko sme zrazu dvaja.

A čo teraz? Existuje návod na to, ako nájsť harmóniu? Je vôbec možné dosiahnuť vo vzťahu harmóniu? Bude to raz naozaj tak, ako v rozprávkach?

Kiežby existovala jednoznačná odpoveď. Je nemožné dať jednu univerzálnu odpoveď na také množstvo vôbec nie ľahkých otázok. Láska a konkrétne vzťahy sú preteky na dlhú trať. Túto skutočnosť vyjadruje aj psychoterapeut Honza Vojtko, ktorý tvrdí, že práve intímne vzťahy predstavujú jednu z najcitlivejších a najprežívanejších oblastí v našich životoch.

Ak však potrebuješ terapeutov gauč, určite siahni po jednom knižnom, ktorý ti ponúka Honza Vojtko v knihe Vztahy a mýty.

Nehľadajte návody ako na „úspešný dlhý vzťah“, ale buďte pozorní a otvorení nie len rozumom ale hlavne srdcom. Láska je práve to, kde vám čistý rozum nepomôže. Zachráni vás jedine úprimný cit, ktorému keď dáte priestor na to, aby vami prúdil, tak vám tento návod ponúkne.

V prípade, že sa ti článok páčil, si určite nezabudni prečítať aj zvyšné príspevky na našom blogu. Náš e-shop ponúka produkty, ktoré ti pomôžu osobnostne rásť a adresovať problémy, ktoré môžu nastať vo vzťahoch. Akoukoľvek kúpou zároveň podporíš dobrú vec.

Zdroje informácií v článku:

Honza, V. (2020). Vztahy a mýty. Paseka.

Lacinová, L., Ježek, S. & Macek, P. (2016). Cesty do dospělosti: Psychologické a sociální charakteristiky dnešních dvacátníků. (1. vydanie.) MUNI Press.

Výrost, J., Slaměník, I. Sociální psychologie. (2. vydanie). Grada publishing, a.s.