Rozdiel medzi láskou a posadnutosťou

Láska a posadnutosť. Niekedy môžu ísť ruka v ruke, ani o tom nevieme. Najmä, ak sme v novom, vzrušujúcom vzťahu. Do istej miery to môže byť úplne v poriadku. Lenže... kde je tá hranica, kedy už to v poriadku nie je? A ako zistíš, že to zašlo priďaleko? Toto je zopár rozdielov medzi láskou a posadnutosťou.


1/ Potrebuješ neustály kontakt

Zisťovanie plánov, miesta, kde sa tvoj partner nachádza alebo či je v poriadku, môže byť znakom zdravého vzťahu. Prejavuješ záujem o toho druhého, staráš sa oňho a prispôsobuješ sa mu. Divné však začne byť, keď si uvedomíš, že máš potrebu neustále vedieť, kde sa tvoj/a priateľ/ka nachádza, s kým je, čo robí, atď. Tráviš s ním/ňou takmer všetok čas? Je problematické, keď sa musíte odlúčiť, hoc len na chvíľku? Hranice a priestor sú dôležitými súčasťami zdravého vzťahu. Áno, tvoj/a priateľ/ka pre teba môže znamenať všetko. No keď už potrebuješ vedieť o každom jeho/jej pohybe či myšlienke, môže to naňho/ňu vyvíjať tlak. A to v konečnom dôsledku môže zraniť aj teba.

2/ V skutočnosti nechceš, aby sa tomu druhému darilo

Niekedy za tebou tvoja milovaná osoba príde s perfektnou správou, že uspela v niečom, na čom dlho pracovala. Poblahoželáš jej k úspechu, no drobný hlas vo tvojej hlave by bol radšej, keby sa jej to nepodarilo. To môže znamenať, že si touto osobu viac posadnutý ako ju ľúbiš. Vo vzťahoch, kde je láska, je veľa podpory a úprimného priania si úspechu a dobra. Vzájomne si prajete, aby ste dosiahli svoje ciele. Posadnutosť tieto veci obmedzuje. Podvedomá snaha zabrániť úspešnosti tvojho/ej priateľa/ky zabezpečí nižšiu pravdepodobnosť, že ťa opustí. Faktom však zostáva, že partneri, ktorí sa ľúbia, sa budú podporovať a tešiť sa z úspechov toho druhého.

3/ Vedieš plytké konverzácie

Nikde nie je napísané, ako by správna konverzácia s druhou osobou mala vyzerať. Každopádne, konverzácie s tvojim/ou priateľom/kou by mali byť hlboké, bohaté a živé. Chcete sa predsa spoznať a porozumieť tomu druhému čo najlepšie. V prípade obsesie ti však pravdepodobne až tak nezáleží na tom, koľko veľa sa o danej osobe dozvieš. Rozhovory môžu byť plné flirtu, ale k dôležitejším a zaujímavým témam sa často nedostanete. Viac-menej potrebuješ byť najmä v prítomnosti toho druhého, ostatné veci už nie sú až také zaujímavé.

4/ Dávaš zo seba všetko

Ako ďaleko si ochotný/á pre nich zájsť? Prečo si vlastne taký/á ochotný/á? Zamyslel/a si sa nad tým niekedy? Je to totiž jedným zo znakov posadnutosti. V takom vzťahu si schopný/á prekročiť svoje hranice, len aby si uspokojil/a toho druhého. Takéto správanie často nepramení z lásky, ale zo snahy získať "schválenie“ od tej druhej osoby. Tieto vzťahy sú väčšinou nerovnomerné a aspekt dávaj, ale aj ber sa v nich neuplatňuje. Nakoniec sa z teba stáva osoba, ktorá chodí okolo toho druhého po špičkách, len aby všetko bolo podľa ich prianí a predstáv. Staráš sa len ty a o teba nie je postarané vôbec, alebo málo.

5/ Nemáš dlhodobé ciele

Predstavoval/a si si niekedy tento vzťah ako dlhodobý? Ako svoju budúcnosť? S danou osobou? A čo na to oni? Bavil/a si sa niekedy o možnej spoločnej budúcnosti s tvojím/ou priateľom/kou? Vzťahy, v ktorých je láska, sú často charakterizované tým, že partneri jeden druhého zahŕňajú do svojich plánov v budúcnosti. Ak však ide o posadnutosť, takéto "spoločné“ plány jednoducho neexistujú alebo až takto ďaleko nezachádzajú. Takýto vzťah sa potom stáva neistým.

V prípade, že sa ti článok páčil, si určite nezabudni prečítať aj zvyšné príspevky na našom blogu. Náš e-shop ponúka produkty, ktoré ti pomôžu osobnostne rásť a adresovať problémy, ktoré môžu nastať vo vzťahoch. Akoukoľvek kúpou zároveň podporíš dobrú vec.

Zdroje informácií v článku:

Cherney, K. (2018, September 18). Obsessive Love Disorder. Healthline. www.healthline.com/health/obsessive-love-disorder

Fellizar, K. (2018, October 26). How To Tell The Difference Between Love And Obsession. Bustle. www.bustle.com/p/how-to-tell-the-difference-between-love-obsession-13000434

Schwartz, S. (2022, June 18). Obsession vs Love: 12 Critical Differences You Should Know. Her Norm. www.hernorm.com/obsession-vs-love/