Temná stránka introvertstva

Si introvert/ka? Určite si už počul/a o mnohých kladných vlastnostiach, ktoré introverti majú. Sú to kreatívne, inteligentné a nezávislé duše s veľkým srdcom. Aj napriek tomu ale na introvertstve nie je všetko dobré. Dnešný článok popisuje zopár záporných vlastností, s ktorými musí každý introvert žiť.

1/ Odpor k tímovej práci

Introvert si myslí, že všetku prácu zvládne najlepšie sám. Práca v tíme je náchylná na konflikty a hádky, ktoré ho vyčerpávajú. Ak sa však v skupine správne a zdravo komunikuje, introvertovi je v nej dobre.

2/ Zbytočné myšlienky

Poznáš výraz overthinking? Tento jav nastáva vtedy, keď o niečom rozmýšľame viac, ako by sme mali. Všetci introverti majú vysokú úroveň mozgovej aktivity. Overthinking nie je limitovaný iba na analytickú časť osobnosti, ale môže ovplyvniť aj ich emočnú stránku. Zbytočným myšlienkam môžeme predísť napríklad aj dychovými cvičeniami a častými prechádzkami.

3/ Podceňovanie sa

Výskumy zistili, že introverti sú k sebe kritickí viac ako extroverti. Pri sebakritike sa sústredia na negatívne veci a nevenujú dostatočnú pozornosť tým pozitívnym. Znižuje to sebavedomie a v extrémnych prípadoch môže vyvolať iné duševné problémy. Ak sa aj ty niekedy prichytíš pri takýchto myšlienkach či slovách, skús sa na tom nahlas zasmiať. Skutočne by to malo pomôcť.

4/ Uzavretie sa

Stalo sa ti už niekedy, že ti niekto ubližoval, ale nepostavil/a si sa za seba a radšej ostal/a trpieť v tichosti? Nie je žiadnym tajomstvom, že introverti radi ostávajú ticho. Konfrontácia predsa len nie je veľmi príjemná. Keď ale emócie držíš vo svojej hlave príliš dlho a nevypúšťaš ich, nevedie to k ničomu dobrému. Tvojej mysli môže pomôcť aj taká jednoduchá vec, akou je dôverný rozhovor s kamarátom, alebo plač.

5/ Pesimizmus

Extroverti vykazujú vyššie úrovne optimizmu ako introverti. To síce znie fajn, ale extroverti sú optimistickí aj ohľadom nerozumných nápadov, ako je napríklad fajčenie ("aj tak mi to neublíži", "čoskoro skončím", atď.). Introverti sú viac realistickí, ale bližšie majú práve k pesimizmu. V mnohých negatívnych situáciach sa predsa dá nájsť niečo pekné, takže sa netreba vzdávať a hľadať to!

6/ Strata identity

Introverti sú veľmi empatickí a citliví. Vďaka tomu absorbujú emócie a pocity ľudí, ktorých majú okolo seba. Aj keď si to niekedy nevšímajú. Vyzerá to neškodne, ale časom to môže spôsobiť, že introvert stratí svoju identitu a bude toho na neho priveľa. Práve preto je dôležité si stanoviť v každom priateľstve a vzťahu hranice.

7/ Nedostatok kontaktu

Vedomé prerušenie konverzácie je úniková technika. Naznačuje nezáujem o druhého človeka a môže ho silno emočne poznačiť. O introvertoch sa síce hovorí, že spoločnosť nepotrebujú, ale ich izolácia môže mať za následok stratu kamarátov. Možno máš rád/a čas osamote, no keď občas skontroluješ svojich najbližších kamarátov, nič sa ti nestane :)

V prípade, že sa ti článok páčil, si určite nezabudni prečítať aj zvyšné príspevky na našom blogu. Náš e-shop ponúka produkty, ktoré ti pomôžu osobnostne rásť a adresovať problémy, ktoré môžu nastať vo vzťahoch. Akoukoľvek kúpou zároveň podporíš dobrú vec.

Zdroje informácií v článku:

https://psych2go.net/the-dark-side-of-introverts/