10 varovných signálov depresie u tínedžerov

Počas dospievania ľudský mozog ešte stále rastie. Pridajte k tomu unikátne problémy spojené so školou, kamarátmi či vzťahmi a dostanete typ depresie, ktorý by ste u dospelákov nenašli. Práve preto je veľmi dôležité uvedomiť si, že sa depresia u tínedžerov prejavuje inak ako u dospelých, a je náročnejšie ju spozorovať. Tu je desať príznakov depresie u dospievajúcich školákov:

1/ Nervy na vlásku

Tínedžerský mozog je náchylný na zmeny nálady. V živote tínedžera sa veľa mení a vyvíja, a preto môže mať ťažkosti s ovládaním svojich emócií. Depresia tieto pocity ešte viac znásobuje. Podľa článku z VeryWell Mind je táto podráždenosť oveľa bežnejšia u dospievajúcich ako u dospelých. Je to preto, lebo dospeláci sú lepšie schopní zvládať silné emócie, keďže toho zažili viac a sú zvyknutí. 

2/ Nezvládanie kritiky

Poznáš niekoho, kto sa vyhýba veciam iba preto, lebo sa bojí kritiky? Máš kamošku, ktorá na Instagram nechce dať novú peknú fotku, lebo si myslí, že sa niekomu nebude páčiť? Toto môže byť spôsobené aj prílišnou náchylnosťou na kritiku, ktorá je taktiež jeden z príznakov depresie. Je normálne trochu sa obávať toho, čo povedia ostatní. Nie však do takého štádia, že kvôli tomu nebudeme robiť veci, ktoré si užívame a bavia nás.

3/ Trávenie času vo svojej izbe

Určite poznáš tínedžera, ktorý zo svojej jaskyne vyjde iba na obed a večeru. Bežným znakom depresie (a to aj u dospelých) je sociálna izolácia. Naša izba je predsa naším životným priestorom, cítime sa tam dobre a v bezpečí. Nemusí to byť tak, že tvoj kamarát von ísť nechce. Proste sa mu žije jednodušie doma.

4/ Spoločenský odstup

Izolácia od určitých ľudí je pri depresii bežná. Zatiaľčo dospeláci "opúšťajú" všetky kontakty bez ohľadu na typ väzby rovnako, u tínedžerov je bežné, že si odstup držia od rodiny, avšak nie od najbližších kamarátov či partnera. Ak teda spozoruješ takúto situáciu, aj to može byť znak toho, že niečo nie je v poriadku.

5/ Zavaľovanie sa prácou

Nie je nič zlé na tom venovať sa škole. Sú ľudia, ktorých učenie baví, a veľmi radi si toho na plecia berú veľa. Aj toto ale môže byť jedným z príznakov duševného nepokoja. Depresívni ľudia hľadajú akékoľvek možné rozptýlenie. Potrebujú zamestnať svoj mozog. Škola je k tomu ideálnym nástrojom, keďže jej je naozaj možné venovať veľa času a navyše to navonok vyzerá, že sa s tínedžerom nič zlé nedeje.

6/ Zhoršenie známok

Na druhú stranu... Ďalším bežným výsledkom depresie u tínedžerov je aj náhle zhoršenie ich známok. Aj keď to vyzerá iba ako lenivosť, môže to predurčovať niečo závažnejšie. Vzdelávanie je časovo náročné a depresia je sama o sebe extrémne vyčerpávajúca. Ak sa teda niekomu zhoršujú známky, môže to byť práve preto, že mu potrebnú energiu a motiváciu vysáva depresia. 

7/ Problémy so sústredením

Može sa to týkať školy, môže sa to týkať zábavy, môže sa to týkať domácej práce. Ak spozoruješ problémy so sústredením, je možné, že niečo nie je v poriadku. Chronická nepozornosť je príznakom hneď niekoľkých mentálnych ochorení. V prípade depresie nám to dokonca spôsobuje, že sa nesústredíme ani na veci, ktoré by nás inak veľmi zaujímali. Opäť je veľmi dôležité nezhľahčovať situáciu a nezamieňať si nepozornosť spôsobenú depresiou za lenivosť.

8/ Nedostatok energie

Všimol/la si si na niekom, že je zrazu nejaký pomalý a vyzerá neodpočinutý? Zmena v množstve energie sa prejavuje najmä pri rozprávaní, reakciách na určité podnety (prekvapenie, znechutenie, radosť a podobne) a v pohybe. Ak je takýto nedostatok energie konštatný a tvoj kamarát ti pripadá unavený stále, chyba pravdepodobne už nebude iba "povrchného" charakteru, ale pôjde o problém v jeho hlave.

9/ Zmeny v rutinách

Chodí spať o inom čase? Na obed si dáva menšiu porciu? Práve zmeny v spánku a zmeny v apetíte sú dva najbežnejšie prejavy depresie. A je jedno, či ide o nadmerné množstvo jedenia/spánku alebo ich nedostatok. Depresívni tínedžeri sa menej starajú aj o svoj zovňajšok. Je bežné si raz za čas dať lenivý deň, ostať dlho v posteli alebo ostať dlho hore. Je bežné si dopriať veľa sladkostí a je bežné nemať na jedlo chuť, avšak keď je takáto zmena konzistentná, takmer vždy to značí niečo zlé.

10/ Fyzická bolesť

Vedel/a si, že depresia u tínedžerov bolí fyzicky viac ako u dospelých? Najčastejšie ide o spontánne bolesti hlavy a nepríjemné pocity v oblasti brucha. Sprievodným javom depresie sú kŕče či zvracanie podobné tomu z nervozity. Keď je teda niekomu zle bez zjavnej diagnózy, je dosť možné, že ide práve o depresiu. 

Ak si niekoľko zo spomínaných príznakov spozoroval/a u seba alebo u známeho, neboj sa kontaktovať odborníka. Keď sa chceš o tom, čo zažívaš, porozprávať, využi našu poradňu. Bude to na 100% anonymné a rýchlo budeš spárovaný/á s niekým v tvojom veku, komu môžeš napísať naozaj hocičo. Mnohí z nás si takýmito stavmi prešli tiež.


V prípade, že sa ti článok páčil, si určite nezabudni prečítať aj zvyšné príspevky na našom blogu. Náš e-shop ponúka produkty, ktoré ti pomôžu osobnostne rásť a adresovať problémy, ktoré môžu nastať vo vzťahoch. Akoukoľvek kúpou zároveň podporíš dobrú vec.

Zdroje informácií v článku:

“Adolescent Depression”(N.d.). Hopkins Medicine. Adolescent Depression Awareness Program. David Raymond Price Foundation. Retrieved from www.hopkinsmedicine.org/psychiatry/specialty_areas/moods/adap/docs/adap-booklet_final.pdf.

“Depression: distraction, activities, and creativity” (2017, Sept.). Health Talk. Depression. Retrieved from www.healthtalk.org/depression/depression-distraction-activities-and-creativity. Morin, A (2020, May 05). “How Teenage Depression Differs From Adult Depression”. Very Well Mind. Janssen, A, reviewed by. Retrieved from www.verywellmind.com/how-teenage-depression-differs-from-adult-depression-2608882.