3 dôvody, prečo nezačínať deň s mobilom

Smartfóny do dnešnej doby patria, či sa nám to páči alebo nie. Sú bežnou súčasťou našich životov aj preto, že neslúžia len pre zábavu. Čas na nich trávime aj kvôli práci, škole, vybavovaniu dôležitých mailov či čítaniu tohto článku. O negatívnej stránke trávenia času na telefóne počúvame často, a to najmä v spojitosti s horšou kvalitou spánku spôsobenou pozeraním do obrazoviek pred spaním. Ako je to však s kontrolovaním smartfónu hneď po prebudení? Predstavme si 3 dôvody, prečo mobil nie je najlepším štartom do nového dňa.

Nočná práca mozgu

Podvedomie pracuje celú noc. Ukladá naše zážitky a spracováva ich. Niečo, čo nás deň predtým rozrušilo, sa nám ráno nemusí zdať tak strašné, pretože keď sa tento zážitok v noci spracovával, nevylučoval sa pri tejto udalosti stresový hormón adrenalín, a tak nepôsobil stresujúco. To môže mať priam terapeutické účinky. Ráno nám to preto myslí lepšie. Po prebudení sa naučíme to, čo sme sa “naučili v noci”. Táto práca podvedomia sa však pozeraním do telefónu stáva zbytočnou. Ak sa hneď zahltíme veľkým množstvom podnetov a informácií (čo je pri scrollovaní nevyhnutné), náš mozog sa nedokáže napojiť na podvedomé štruktúry, ktoré pracovali počas spánku. Zbavovanie sa komunikácie s podvedomím môže mať za následok aj neschopnosť zvládať stres. Neurovedec Andrew Huberman preto odporúča nepozerať do mobilu ideálne hodinu po prebudení (alebo aspoň 30 minút, keď to inak nejde).

Stres

Ráno nás v mobile čaká veľké množstvo informácií, emailov, noviniek zo sveta či iných správ. To v nás vie rýchlo vyvolať stres, či pocit, že hneď po prebudení nestíhame. Tak prichádzame o možnosť začať nás deň pokojne. Keď začneme pomaly - raňajkami, sprchou, umytím zubov - sme pokojnejší a lepšie pripravení na to, čo nás v daný deň čaká. Cítime sa viac prítomní a vieme venovať čas tomu, ako sa naozaj cítime Nedáme tak šancu sociálnym médiám či správam možnosť povedať nám, ako by sme sa cítiť mali.

Horšia sústredenosť počas dňa

Keď ráno začneme neproduktívne, nesústredene a necháme sa vyrušiť množstvami správ a nových príspevkov na internete, môže to mať zlý vplyv na náš neskorší výkon. Psychiatrička Dr. Nikole Benders-Hadi hovorí: "Preťaženie množstvom informácií predtým, ako sa úplne prebudíme, narúša našu schopnosť priorizovať povinnosti.” Počas dňa sa teda rozptýlime oveľa rýchlejšie a naša produktivita je narušená - a to len tým, že sme ako prvé po prebudení zobrali do ruky smartfón. Plne sa sústrediť po rozptýlení totiž nie je tak jednoduché, ako si mnohí myslia. Rolu tu hrá dopamín. Keď kontrolujeme maily či sociálne médiá, náš mozog uvoľňuje dopamín - hormón, ktorý spôsobuje príjemné pocity. Tie si mozog zapamätá a bude ich vyhľadávať aj neskôr - často v podobe nutkania znovu skontrolovať, čo je v našom smartfónovom svete nové.

A čo s tým?

Ako však s ranným kontrolovaním mobilu prestať, keď už vieme, že to pre nás nie je dobré? Dobrým tipom môže byť vypnutie internetového pripojenia cez noc, či zapnutie letového režimu počas spánku. Keď sa pripojíme až hodinu po prebudení, nebudú nás všetky novinky čakať hneď po otvorení očí či vypnutí budíka. Ďalším tipom môže byť zmena rannej rutiny - namiesto času na telefóne si môžete dať rannú rozcvičku, uvariť čaj, meditovať či čítať.

V prípade, že sa ti článok páčil, si určite nezabudni prečítať aj zvyšné príspevky na našom blogu. Náš e-shop ponúka produkty, ktoré ti pomôžu osobnostne rásť a adresovať problémy, ktoré môžu nastať vo vzťahoch. Akoukoľvek kúpou zároveň podporíš dobrú vec.

Zdroje informácií v článku:

https://www.youtube.com/watch?v=jBwM-mCLQQo

https://www.huffpost.com/archive/ca/entry/dont-check-phone-in-morning_ca_5df24c1ae4b01e0f295b6d0a

https://medium.com/personal-growth-lab/3-reasons-why-you-shouldnt-check-your-smartphone-within-1-hour-of-waking-up-6ccb1264ec74