5 "dobrých" zvykov, ktoré ti v skutočnosti škodia

Vieš, že aj pozitívne črty osobnosti ti môžu uškodiť? Keď si napríklad prílišný perfekcionista alebo až veľmi pozitívny, tvojmu mentálnemu zdraviu to ubližuje. Dnes sme vybrali päť takýchto vlastností, na ktoré si radšej daj pozor.

1/ Vždy si pozitívny/a

Držíš si úsmev na tvári aj keď sú veci náročné? Keď svoje emócie zapečatíš vo vnútri, neodídu preč. Potláčanie hnevu či smútku môže zhoršiť tvoj fyzický zdravotný stav. Dokonca môže ovplyvniť aj tvoju pamäť a privodiť ti úzkosť. Keď si stále pozitívny/a, potláčaš svoje vlastné emócie. Preto je dobré mať miesto, na ktorom sa môžeš zdôveriť. Či už je to pri priateľoch, rodine alebo aj v denníku. 

2/ Robíš príliš veľa

Nie nadarmo sa ľuďom, ktorí príliš veľa pracujú, hovorí workoholici. Vedel/a si, že workoholici vykazujú podobné črty ako ľudia závislí od alkoholu alebo drog? Keď veľa pracuješ, verejnosť ťa za to chváli, a preto je ešte jednoduchšie workoholizmu podľahnúť. Aj keď si myslíš, že budeš produktívnejší a že svoje ciele dosiahneš jednoduchšie, nadmerná práca ti skôr či neskôr spôsobí závislosť na podporných látkach, poruchy spánku a ostatné spriaznené príznaky. Keď si stanovíš priority a vypracuješ dobrý rozvrh, aj bežnou kvantitou práce jej dokážeš vykonať toľko, koľko potrebuješ.

3/ Si perfekcionista/ka

Nejdeš za svojimi snami, pretože sa bojíš, že spravíš chybu? Byť perfekcionistom neznamená nutne to, že sa snažíš byť svojou najlepšou možnou verziou. Perfekcionizmus ťa chráni pred chybami, ale zároveň ti znemožňuje spraviť najdôležitejší prvý krok smerom k veciam, v ktorých si nie si istý/á. 

4/ Vyhýbaš sa konfliktom

Si ticho aj keď ťa niekto poriadne naštve? Aký je to pocit? Vyhýbanie sa konfliktu síce znie fajn, ale tým, že existenciu konfliktu priznáš, ukazuješ svoje emócie, čo je dôležité. Potláčanie alebo skrývanie emócií vedie k osamelosti a k depresii. Takže aj keď sa chceš konfliktu vyhnúť, pretože sa bojíš nesúhlasu alebo naštvaniu ostatných, v skutočnosti je úprimnosť a priama konverzácia oveľa lepším nástrojom k udržiavaniu zdravých vzťahov.

5/ Na všetko hovoríš "áno"

Hovoríš áno dokonca aj keď sa necítiš pohodlne? Môže byť fajn pomôcť tvojim kamarátom, ale súhlasiť so všetkýj, len aby ťa ľudia mali radi, nie je v poriadku. Takzvaní "people pleasers", teda akísi pritakávači, zvyčajne trpia nízkym sebavedomím. Tvoje vzťahy s ľuďmi, ktorým nasilu hovoríš áno, nie sú zdravé a môžu vyústiť až do zneužívania. Skrátka si musíš uvedomiť, že je nemožné vyhovieť všetkým, a nie je nič zlé na tom občas ľudí odmietnuť.

V prípade, že sa ti článok páčil, si určite nezabudni prečítať aj zvyšné príspevky na našom blogu. Náš e-shop ponúka produkty, ktoré ti pomôžu osobnostne rásť a adresovať problémy, ktoré môžu nastať vo vzťahoch. Akoukoľvek kúpou zároveň podporíš dobrú vec.

Zdroje informácií v článku:

https://www.youtube.com/watch?v=qBmh1Rs2LTY