5 typov toxických kamarátov

Kamarátstva hrajú v našom živote dôležitú rolu. Nanešťastie okolo seba nemáme stále iba spoľahlivých a dôveryhodných kamarátov. Tento článok vysvetľuje päť typov toxického správania, ktoré si u blízkych ľudí musíš všímať.

1/ Kritik

Máš kamaráta, ktorý ťa porovnáva s ostatnými ľuďmi, ktorých pozná? Hovorí ti, ako by si sa mal/a správať, obliekať, či aké by si mal/a mať názory, aby ste sa mohli kamarátiť. Kým budeš sám/a sebou, kritik nebude nikdy spokojný. Cítiš pri ňom nepokoj, pretože nedokážeš vyjadrovať svoje myšlienky a pocity. Na sebe nevidí žiadne chyby, ale tebe všetko vytýka expresne.

2/ Náladový

Ľudia, s ktorými trávime čas, ovplyvňujú to, ako sa cítime. Keď ťa kamarát zavolá von, cítiš sa uvoľnený/á alebo v strese? Druhý prípad môže nastať vtedy, ak si nútený/á neustále počúvať jeho sťažovanie, drámu v jeho živote a všetko, čo ho trápi, namiesto toho, aby si hovoril/a o sebe. Do bežných konverzácií takíto kamaráti vkladajú nevhodné množstvo emócií a subjektivity. Zvláštne na tom je to, že ich tvoja odpoveď častokrát nezaujíma a neovplyvní.

3/ Zaneprázdnený

Hľadá si tvoj kamarát výhovorky stále, keď sa s ním potrebuješ rozprávať alebo potrebuješ pomôcť? Je mu jedno, čo sa deje v tvojom živote, a nevyhľadáva tvoju prítomnosť. Radšej bude robiť niečo iné. Niečo... dôležitejšie. Vaše priateľstvo je jednostranné, pretože keď sa cíti zle on, očakáva, že tu pre neho budeš a vypočuješ ho.

4/ Bez hanby

Na robení chýb nie je nič zlé, musíme sa z nich ale poučiť. Keď však konfrontuješ toxického kamaráta "bez hanby", nepociťuje žiadnu vinu ani zodpovednosť. Typicky zo svojho zlého správania obviní niekoho iného. Aj keď sa ospravedlní, nemyslí to úprimne. Využíva frázy ako "prepáč, že sa cítiš takto" namiesto "prepáč, že som spravil chybu". Vo vzájomných konfliktoch je podľa neho vina vždy na tvojej strane.

5/ Duch

Kto vo vašom kamarátstve začína konverzácie? Toxický kamarát zvyčajne rozhovor nezačne. Ibaže by od teba niečo potreboval. Okrem toho ostáva ticho, číta si tvoje správy a neodpovedá na ne. Je v poriadku, že niekto niekedy odpovedať zabudne, no keď sa niečo podobné opakuje pravidelne, je to varovný signál toho, že ťa tvoj parazitujúci "kamarát" jednoducho využíva.

V prípade, že sa ti článok páčil, si určite nezabudni prečítať aj zvyšné príspevky na našom blogu. Náš e-shop ponúka produkty, ktoré ti pomôžu osobnostne rásť a adresovať problémy, ktoré môžu nastať vo vzťahoch. Akoukoľvek kúpou zároveň podporíš dobrú vec.

Zdroje informácií v článku:

References TEDx Talks. (2016, December 21). Sharon Livingston: 8 signs of a toxic friendship. https://www.youtube.com/watch?v=-94Ql... 

 TED-Ed Student Talks. (2019, May 17). Leo Hamric: What can you do when a friendship becomes harmful? https://www.youtube.com/watch?v=2pzZX...