5 zlozvykov, ktoré ničia vzťahy

Niektoré zlozvyky a vzorce správania ničia vzťahy. Ľudia sa menia, no ich správanie častokrát ostáva rovnaké. Musí niekto stále robiť prvý krok, nevie, čo od druhého čakať a bojí sa partnerovej reakcie? Tu je päť zlozvykov, ktoré ničia vzťahy.

1/ Predsudky a očakávania


Vieš iba z fotky určiť, kto má dobrý humor a kto nie? Koho zuby sa ti páčia, kto je príliš mrzutý či nudný? Pri randení je dôležité vedieť, čo od toho druhého očakávame. Mať nároky je perfektne zdravé, no normálne je aj to, že sa s partnerom naše očakávania líšia. Vo vzťahu sú dvaja rôzni ľudia, nie ty a tvoj klon, ktorý ťa vo všetkom počúva. Podľa expertov má takéto správanie za následok zvýšenú depresiu, úzkosť a strach. Nenecháva žiadny priestor na kompromisy a mediáciu

A ako zistíš, že niečo také robíš aj ty?
  • snažíš sa svojmu partnerovi vytvárať program a radíš mu, s kým sa baviť má a s kým nie 
  • častokrát kritizuješ partnerove oblečenie, počúvanú hudbu či filmy, ktoré sleduje
  • rýchlo meníš partnerov alebo ľudí, ktorí sa ti páčia
  • rozhodnutia musíš vo vzťahu robiť ty
  • používaš slová ako "vždy", "nikdy", "nemožné", "pokazený deň"

2/ Všetko je o tebe


Míňa na teba tvoj partner viac peňazí, ako míňaš ty na neho? Robíte vo voľnom čase veci, ktoré bavia teba? Musíš mať v každej hádke posledné slovo, dávaš ultimáta a očakávaš, že sa partner ospravedlné ako prvý? Mám pre teba zlú správu. Vedieť, čo chceš a čo potrebuješ a dávať to jasne vedieť je vo vzťahu dobré, avšak rovnako ako v prvom bode môže príliš veľa požiadaviek druhého človeka skôr odradiť. Veľká časť vzťahu je postavená na kompromisoch, rešpekte a empatii. Sebecké správanie neukazuje ani jednu z týchto vecí. Výskumy ukazujú, že ľudia, ktorí sú sebeckí, často zažívajú vysoké úrovne dočasného šťastia, no dlhodobo sú šťastní oveľa menej ako ostatní.

3/ Všetko je o nich


Štedrí ľudia prídu ostatným viac atraktívni. Príliš veľká štedrosť však môže spôsobiť presný opak. Aj vo vzťahu sa dá byť nezdravo štedrý. Odopieraš si veci iba preto, aby sa mal partner lepšie? Príliš často sa ospravedlňuješ? 

Dobrým indikátorom prílišnej štedrosti je fakt, že máš menej času na veci, ktoré ťa bavia, a málo spánku. Výskumníci zistili, že dlhodobá emocionálna závislosť na partnerovi (kodependencia) spôsobuje neschopnosť identifikovať tvoje vlastné pocity a vyjadriť tvoje myšlienky. Kodependentní ľudia si účelovo vyberajú partnerov, ktorých chcú "vyliečiť" a robia všetko preto, aby ich vnímali ako poslušných.

4/ Dovoľuješ bývalým, aby ťa ovplyvňovali


Keď sa povie slovo Ex, čo ti napadne ako prvé? Zlatokopka? Hlúpy záletník? Dobrá osoba v zlom čase? Tvoj bývalý partner určite ovplyvnil výber tých ďalších. Hľadáš niekoho podobného, alebo sa chceš takým typom vyvarovať? Možno ťa ex prinútil/a vyhýbať sa vzťahom celkovo. Spomínaš si na ex, pretože to bola tvoja prvá láska? Najbolestivejšia? Nech je odpoveď akákoľvek, takéto prílišné premýšľanie ti možno bráni sústrediť sa na aktuálny vzťah. Ak svojho súčasného partnera s ex porovnávaš, spomínaš ex pred kamarátmi či stále myslíš na to, aké by to bolo, keby ste ostali spolu, je čas prestať. Sabotuje to tvoju súčasnosť aj budúcnosť.

Prílišné premýšľanie o minulosti - ruminácia - spôsobuje to, že sa nedokážeš uspokojiť so svojím súčasným životom. V ostatných vzťahoch sa kvôli tomu menej snažíš a mentálne sa izoluješ, čo môže vyvolať depresie. Dobrou zbraňou proti ruminácii je písanie denníka. Keď svoje negatívne pocity dostaneš na papier, skôr si uvedomíš ich absurdnosť a zbavíš sa ich.

5/ Nevšímaš si "red flags"


V každom vzťahu sa berie a dáva. Niekedy treba byť ticho a niekedy rozprávať. Odpudzujúce varovné signály, teda red flags, sú problémy, ktoré sú príliš veľké na to, aby vzťah mohol ďalej pokračovať. Každý človek má vlastné red flags - svoju hranicu tolerancie. Je dôležité určiť si, aké miesto má tvoj partner v tvojom živote a jasne vedieť, v akých situáciách sa isté veci odpustiť nedajú. Zistiť, čo je problémom, je však stále iba polovicou práce. Treba ho totiž aj riešiť. Ľudia ostávajúci v toxických vzťahoch majú podľa štúdií
  • vyššie miery depresií
  • vyššiu šancu, že budú obeťou domáceho násilia
  • problémy veriť sami sebe a ostatným
  • pocity nedôležitosti a neschopnosti

V prípade, že sa ti článok páčil, si určite nezabudni prečítať aj zvyšné príspevky na našom blogu. Náš e-shop ponúka produkty, ktoré ti pomôžu osobnostne rásť a adresovať problémy, ktoré môžu vo vzťahu nastať. Akoukoľvek kúpou zároveň podporíš dobrú vec.

Zdroje informácií v článku:
https://psych2go.net/5-patterns-that-mess-up-your-relationships/