6 spôsobov, ako si získať rešpekt ostatných

Máš pocit, že ťa ľudia využívajú, alebo sa k tebe nesprávajú ako k seberovnému? Takýchto ľudí si v živote radšej nedrž. Ak si ale myslíš, že sa k takto správa každý, možno je na čase, aby si zmenil/a svoje správanie. Tu je zopár tipov, ktoré môžu pomôcť.

1/ Rešpektuj sám/a seba

Najdôležitejšia vec v tvojej premene je akceptácia samého/ej seba. Často sa stáva, že sme na seba príliš tvrdí a nechávame naše neistoty a zlé myšlienky viesť náš život. Veľa odborníkov hovorí, že sebaúcta je kľúčom k duševnej pohode. S dostatočnou sebaúctou vieme ohodnotiť svoje silné aj slabé stránky a ľahšie porozumieme našim myšlienkam.

2/ Stanov si hranice

Červenú čiaru kreslíme pre seba, ale aj pre iných. Povedzme, že máš kamaráta, ktorý chodí často k tebe domov. Máš ho rád/a, no nie to práve ten najlepší hosť. Zje ti všetko jedlo, vyloží si nohy na stôl a na gauči necháva omrvinky z čipsov. Treba ti stanoviť jasné hranice, aby vedel, čo môže robiť, a čo nie. V tvojom dome platia tvoje pravidlá, a rovnako to funguje aj v medziľudských vzťahoch.

3/ Nebuď vždy milý/á

Jasné, jasné, všetci chceme byť milí. No ak budeš milý/á na úkor tvojho šťastia, nie je to veľmi dobrá vec. Milí ľudia sú častokrát využívaní. Neznamená to, že maš prestať byť dobrý/á na iných, len by si mal/a vedieť, kedy myslieť na seba. Ak sa čas od času uprednostníš pred ostatnými, nič sa nedeje. Myslíš, že ak vždy nevyhovieš svojím priateľom, tak ťa už nebudú mať radi? Keď je to vážne takto, tak to asi nebudú skutoční priatelia. Pretvarovať sa, že je všetko v poriadku, a nahodiť falošný úsmev je najhorším riešením akéhokoľvek problému.

4/ Rozprávaj nahlas

Ak ťa ľudia často prerušujú alebo nepočúvajú, tu je pár trikov ktoré ti môžu pomôcť. 

  • Hovor meno toho, s kým sa rozprávaš. Ak sú ľudia myšlienkami "v inom svete", často pomáha, ak sa ich meno vysloví nahlas. 
  • Používaj gestá a udržiavaj očný kontakt. Gestá nás robia zaujímavejšími a očný kontant napovedá, že máme vysoké sebavedomie. Ak sa rozprávaš s viacerými ľuďmi, snaž sa s každým udržiavať očný kontakt rovnako.

5/ Neospravedlňuj sa

Často sa ospravedlňuješ za niečo, čo ani nie je tvoja chyba? Z ospravedlňovania sa u mnohých stala automatická reakcia. Takto by to nemalo byť - každé "prepáč" má mať svoju váhu. Ak budú ľudia tvoje ospravedlnenia počúvať často, prestanú ich brať vážne. Neskôr to môže spôsobiť, že ťa budú vnímať ako submisívneho/nu a budú na teba skladať vinu aj za veci, s ktorými nemáš nič spoločné.

6/ Ukáž sebavedomú reč tela

Už vieme, že sebadôvera je kľúčom k úspechu. Ak si chceš vybudovať rešpekt, tak by si mal/a ľuďom ukazať, že si sebavedomý/á. Nehrb sa a drž hlavu hore. To ľuďom ukáže, že ta len tak niečo nerozhodí. Nezabudni na očný kontakt. Nemaj prekrížené ruky. Neboj sa všímať si ľudí a veci okolo seba. A pamätáš na tie gestá z bodu 4? Spomeň si na nich, keď sa s niekým budeš najbližšie rozprávať.

V prípade, že sa ti článok páčil, si určite nezabudni prečítať aj zvyšné príspevky na našom blogu. Náš e-shop ponúka produkty, ktoré ti pomôžu osobnostne rásť a adresovať problémy, ktoré nastávajú vo vzťahoch. Akoukoľvek kúpou zároveň podporíš dobrú vec.

Zdroje informácií v článku:

Sander, Viktor. “15 Tricks That Make People Respect You.” SocialPro, 17 Nov. 2020, socialpronow.com/blog/5-tricks-that-will-make-people-respect-you-more/.

Ni, Preston. “Are You Too Nice? 7 Ways to Gain Appreciation & Respect.” Psychology Today, Sussex Publishers, 1 Sept. 2013, www.psychologytoday.com/us/blog/communication-success/201309/are-you-too-nice-7-ways-gain-appreciati....

“Locus of Control.” Psychology Today, Sussex Publishers, www.psychologytoday.com/us/basics/locus-control.