7 štádií zlomeného srdca

Rozchody sú nanič. A neexistuje žiadna finta, ktorá by zlomené srdce zahojila rýchlejšie. Aj keď ti teraz určite chýba, je dôležité, aby si vedel/a, že to tak nebude naveky. V psychológii veľmi populárny Kübler-Rossovej model popisuje päť štádií trúchlenia. Niečo podobné platí aj pri rozchodoch - tu je sedem štádií zlomeného srdca. 

1/ Hľadanie odpovedí

Nevedomosť bolí, a preto pri každom rozchode hľadáme záver. Ten však nepríde vždy a keď aj áno, väčšinou nezmení finálny výsledok. Zisťuješ rôzne veci od partnerovej rodiny či kamarátov a snažíš sa vyriešiť problémy, ktoré partnera k nepríjemnému rozhodnutiu viedli, ale hra na detektíva ťa skôr či neskôr omrzí. A posúvaš sa do fázy dva.

2/ Odmietanie

Odpovede už nehľadáš, no to neznamená, že si pripravený/á rozchod akceptovať. Ešte nie. Je toho na teba príliš veľa, a preto tomu neveríš - nechávaš to tak a dúfaš, že ide iba o dlhý, príšerný sen, z ktorého ťa čoskoro vyslobodí budík.

3/ Smútok

Nech ale pravdu odmietaš akokoľvek silno, čoskoro ťa dobehne. Nedokážeš pochopiť, prečo sa takáto vec deje práve tebe, a z očí púšťaš prúdy vody. Už si uvedomuješ, že sa rozchod skutočne deje. Avšak...

4/ Návrat

...to neznamená, že sa s tým stotožňuješ. Snažíš sa partnera získať späť. Nachádzaš milióny riešení, ako vzťah udržať, a milióny dôvodov, prečo by si mal/a dostať ešte jednu šancu. To ale, bohužiaľ, nefunguje.

5/ Hnev

Je toho na teba veľa. Cítiš nenávisť, pretože nič iné v aktuálnej situácii cítiť nedokážeš. Nehneváš sa len na partnera a všetkých okolo, ale aj na seba. Vyčítaš si všetko, čo si kedy vo vzťahu spravil/a zle. Kto sa ale dokáže hnevať navždy?

6/ Prijatie

Nenávisť k ex ťa časom opúšťa. Už ťa to nebaví a aj tak to nikam nevedie. Akceptuješ rozchod ako fakt a vieš, že to tak malo byť. Neteší ťa to, ale aspoň ťa to už nebolí. Aj keď je na srdci veľká jazva, naše telo a duša veľmi dobre vedia, ako ju zahojiť.

7/ Nádej

Keď si po čase pripravený/á, opäť začneš randiť a predošlý vzťah vnímaš ako skvelú lekciu, ktorá ti ukázala tvoje silné aj slabé stránky. Každé zlomenie tvojho srdca ťa priblíži o krok bližšie k nájdeniu toho pravého/tej pravej.


V prípade, že sa ti článok páčil, si určite nezabudni prečítať aj zvyšné príspevky na našom blogu. Náš e-shop ponúka produkty, ktoré ti pomôžu osobnostne rásť a adresovať problémy, ktoré môžu nastať vo vzťahoch. Akoukoľvek kúpou zároveň podporíš dobrú vec.

Zdroje informácií v článku:

https://www.youtube.com/watch?v=Zmb3y7DoIwM