7 dôležitých pravidiel zdravého vzťahu

Sú tvoje vzťahy niekedy problémové? Nie je žiadnym tajomstvom, že udržiavanie zdravého vzťahu môže byť výzvou. Vyžaduje si to snahu a čas. Musíš nájsť rovnováhu medzi vytváraním pravidiel a medzi možnosťou vytvárania zmien. Týchto sedem pravidiel, o ktorých sa až tak veľa nerozpráva, by ti mohlo pomôcť vytvoriť alebo udržať zdravý vzťah.

1/ Nauč sa ľúbiť sám/ú seba

Ľuďom okolo seba dávame takú lásku, aká bola dávaná nám. Nech už sme od života, prostredia a blízkych dostali čokoľvek, aby sme dokázali zdravo ľúbiť ostatných, musíme v prvom rade ľúbiť sami seba. Možno to znie trochu hlúpo, no faktom je, že väčšinou sú naše prejavy lásky založené na tom, ako bola alebo je láska prejavovaná nám. Ak budeš ľúbiť sám/ú seba, naučíš sa, ako sa o seba správne postarať a to sa premietne do spôsobov, ako sa staráš o svojich milovaných.

2/ Nezľakni sa, keď ti niečo nevyhovuje

Už si niekedy zažil/a situáciu, že si šiel/šla von s niekým, kto sa ti naozaj páčil, no po čase si zistil/a, že má nejakú vlastnosť, návyk, spôsoby alebo názor, s ktorým nesúhlasíš a tak si to celé radšej skončil/a? Niekedy sa to stane aj po čase vo vzťahu. Spoznáš toho druhého trochu lepšie a postupne sa vynorí niekoľko vecí, ktoré ťa môžu nastrašiť.  Niekedy je však dobré dávať si pozor na takéto „znamenia“. Obzvlášť ak si toho druhého idealizujeme. Alebo naopak, niekedy sa môže stať, že sme príliš všímaví na chyby toho druhého. Môže to ústiť k tomu, že tej druhej osobe ani nedáme šancu na nápravu či zmenu. Uvedom si, že ak sa ti nepozdáva názor alebo konanie toho druhého, nie je to koniec sveta. Ak je to pre teba a tvoj vzťah naozaj dôležité, povedz mu/jej to a porozprávajte sa o tom.

3/ Neboj sa nepríjemných rozhovorov

Vyhýbaš sa rozhovorom o serióznych a dôležitých veciach? Niektoré z nich môžu naozaj byť nepríjemné. Je dôležité viesť aj takéto rozhovory. Každý vzťah, ale aj osoby, ktoré sú jeho súčasťou, majú svoje problémy a obavy. Ak sa o veciach rozpráva otvorene a nahlas, vzniká vo vzťahu zdravé a bezpečné prostredie - útočisko, vďaka ktorému sa dá predchádzať väčším krízam a vyriešiť problémy skôr, ako narobia škodu. Rozprávajte sa a nájdite kompromis. Robte to, čo potrebujete urobiť, aby ste sa dokázali o nepríjemnej téme porozprávať a spolu ju vyriešiť.

4/ Prejavuj podporu a uznanie

Keď je život trocha ťažší alebo keď vzniknú zložité nepríjemné situácie, je dôležité mať ľudí, ktorí ťa podržia. Celý čas ťa podporujú a posúvajú vpred aj vtedy, kedy by si sám/a už nevládal/a. Stačí, keď dajú najavo, že vedia, akú ťažkú prácu robíš, alebo ak ťa podporujú v tvojich rozhodnutiach. Vo vzťahu by ste si navzájom mali byť najväčšou oporou a najväčšími fanúšikmi.

5/ Buď lojálny/a a dodržiavaj sľuby

Byť lojálny by v zdravom vzťahu malo byť samozrejmosťou. Dôležité to je, pretože to buduje dôveru, čo je vo vzťahoch základom. Rovnako dôležitý je prístup ku sľubom. Či už ide o sľuby, ktoré si dal/a sebe, alebo tomu druhému. To, či ich dodržíš, alebo či urobíš všetko pre to, aby si ich dodržal/a, tomu druhému napovedá o tom, ako ti môže veriť. Dodržiavanie sľubov tiež ukazuje, že dokážeš byť zodpovedný/á a zaviazaný/á.

6/ Buďte v prvom rade priatelia

Boli ste priateľmi pred tým, ako sa váš vzťah stal romantickým? Niekedy práve priateľský vzťah pomáha postaviť pevné základy pre dôveru, zdravú komunikáciu a porozumenie. Samozrejme, aj vzťahy, ktoré nezačínali ako priateľské, môžu byť vtýchto oblastiach zdravé a funkčné. Priateľstvo sa dá v romantickom vzťahu vybudovať aj postupne. To môže v konečnom dôsledku pomôcť tomu, aby ste sa lepšie spoznali a boli si bližší.

7/ Dobré ráno, dobrú noc!

Malá bonus na koniec: máte tento zvyk vo svojom vzťahu? Super! Je to pekný spôsob, ako tomu druhému ukázať, že na neho/ňu myslíš. Aj takáto drobnosť, obzvlášť ak máš kopec inej práce, mu/jej ukáže, že vám na ňom/nej záleží a máš ju v hlave.

Niektoré z týchto pravidiel v tvojom vzťahu možno fungujú už dlhú dobu, niektoré ti však možno blízke neboli. Skús ich zahrnúť do svojich rutín a uvidíš, že veci budú fungovať o čosi lepšie.

V prípade, že sa ti článok páčil, si určite nezabudni prečítať aj zvyšné príspevky na našom blogu. Náš e-shop ponúka produkty, ktoré ti pomôžu osobnostne rásť a adresovať problémy, ktoré môžu nastať vo vzťahoch. Akoukoľvek kúpou zároveň podporíš dobrú vec.

Zdroje informácií v článku:

Leaf, C. (2022). 3 Notes on Relationships. Instagram. Retrieved from hwww.instagram.com/p/CZcR53iuvs8/

Life ‘N’ Lesson. (2018, May 2). 10 unspoken relationship rules every couples must follow. Life ‘N’ Lesson. Retrieved from lifenlesson.com/unspoken-relationship-rules/

LOVEPANKY Staff. (2022, March 7). 19 signs of a taker in a relationship: Are you a taker or a giver? LovePanky. Retrieved from hwww.lovepanky.com/love-couch/better-love/signs-of-a-taker-in-a- relationship

Marano, H. E. (2014). The new rules of relationships. Psychology Today. Retrieved from

www.psychologytoday.com/us/blog/nation-wimps/201407/the-new-rules-relationships

Marano, H. E. (2014). The new rules of relationships. Psychology Today. Retrieved from

www.psychologytoday.com/us/blog/nation-wimps/201407/the-new-rules-relationships

Pace, R. (2020, October 20). 22 relationship rules for a happy union. Marriage Advice – Expert Marriage Tips & Advice. Retrieved www.marriage.com/advice/relationship/rules-for-a-healthy- relationship/