7 prejavov emocionálneho týrania

Spôsobuje ti niekto stres a vysáva z teba energiu? Keď je agresívny alebo násilný, je ľahké to spozorovať. Prejavovať sa to však dá aj miernejšie. Na tieto veci si radšej dávaj pozor.

1/ Chce ti riadiť život

Manipulátori ťa skôr či neskôr prinútia neveriť vlastným pocitom. Spochybňujú teba a tvoje potreby a snažia sa ťa pripraviť o zdravý úsudok. Ako výhovorku často využívajú lásku, určite poznáš vetu "Spravil/a som to iba preto, lebo ťa ľúbim." Väčšinou ide o narcistických ľudí, ktorí vedia, že si na ich prítomnosti závislý/á a keď ta vydierajú svojím odchodom, vyhovieš im. Majú nad tebou navrch, lebo ťa poznajú a vedia využívať tvoje emócie proti tebe.

2/ Prekrúca skutočnosť

...čo je vlastne pekným spôsobom povedané, že klame. Klameme všetci, v tomto prípade však za klamstvom nie je žiadny dobrý úmysel. Emočný manipulátor zveličuje tvoje chyby a minimalizuje svoje. Klame, aby ti pripadal zraniteľný a ľutoval/a si ho. Samozrejme, existujú ľudia, ktorí si naše poľutovanie skutočne zaslúžia, a preto treba pri rozlišovaní takéhoto správania veľa opatrnosti.

3/ Podkopáva tvoje schopnosti

"Asi mi nebudeš rozumieť, ale...", "Vysvetlím ti to pomaly...", "Prekvapuje ma, že niečo také vieš..." Prídu ti takéto vety povedomé? Ďalším znakom emocionálneho týrania je práve podkopávanie tvojej inteligencie a schopností. Nech to tyran robí vedome alebo nie, pocit toho, že tvoje myšlienky nie sú dosť dobré, je bolestivý.

4/ Ničí tvoju osobnosť

Poznáš niekoho, kto neustále ohovára ostatných? Je dosť veľká šanca, že pred ostatnými ohovára teba. Emocionálny tyran má za cieľ zničiť tvoju osobnosť v očiach verejnosti, najmä preto, aby si ostal/a viac závislý/á na ňom. S radosťou ostatným povie všetky tvoje tajomstvá a osobné veci a keď ho obviníš, vždy si nájde dobrú výhovorku.

5/ Nechce riešiť konflikty

V každom zdravom vzťahu by si nemal/a mať problém nahlas povedať to, čo ťa trápi alebo to, čo potrebuješ. Puto medzi dvoma ľuďmi nikdy nie je jednosmerné. Tyran chce z tvojich starostí spraviť nepodstatné maličkosti. Je agresívny, pretože nedokáže pochopiť, že robí niečo zle. Chce, aby si sa cítil/a vinný/á stále, keď o nich hovoríš, alebo sa ho na nich pýtaš.

6/ Znehodnocuje tvoje problémy

"Vážne považuješ X za problém? Skús riešiť Y..." Pri tomto bode je bežným znakom to, že tyran zvádza všetku pozornosť na seba a na svoj život. Chce, aby bol vo vašom vzťahu prioritou. Neostáva ti nič iné, ako posunúť svoje rovnako podstatné emócie bokom a sympatizovať s ním.

7/ Má mučenícky komplex

Mučenícky komplex je deštruktívny vzorec správania, v rámci ktorého osoba úmyselne vyhľadáva bolesť a utrpenie. Môže tak byť z dvoch dôvodov - buď sa vyhýba zodpovednosti, alebo to napĺňa jej mentálne potreby. Stalo sa ti už, že sa ti niekto sťažoval natoľko, že si sa nad ním zľutoval/a a pomohol/la mu s jeho/jej povinnosťami? Mučenícky komplex medziľudským vzťahom škodí, pretože nevyvážene presúva povinnosti z jedného človeka na druhého a je len otázkou času, kedy to prestaneš zvládať.

Našťastie...

existuje mnoho spôsobov, akými dokážeš emocionálne týranie zvládnuť. Ber si zodpovednosť iba za svoje činy, stanov si hranice a nepovoľuj ich. Ospravedlňuj sa, ale iba za veci, ktoré sú skutočne tvojou chybou. Prioritizuj svoje potreby a sústreď sa na svoj rast, dokonca aj keď to bude znamenať to, že odstrániš niektorých ľudí zo svojho života.

V prípade, že sa ti článok páčil, si určite nezabudni prečítať aj zvyšné príspevky na našom blogu. Náš e-shop ponúka produkty, ktoré ti pomôžu osobnostne rásť a adresovať problémy, ktoré môžu nastať vo vzťahoch. Akoukoľvek kúpou zároveň podporíš dobrú vec.

Zdroje informácií v článku:

https://www.youtube.com/watch?v=Zmb3y7DoIwM