8 vecí, ktoré hovoria zlí rodičia svojim deťom

Máš s rodičmi dobrý vzťah? Tvoji rodičia a prostredie, v ktorom vyrastáš, ovplyvňujú tvoju povahu azda najviac zo všetkého. Aj oni sú však iba ľudia a robia chyby. Tu je zopár vecí, ktoré by rodičia nemali svojim deťom nikdy povedať.

1/ Nerob z toho vedu


Dieťa občas môže rozrušiť niečo, čo sa nám zdá malicherné. Aj keď ide o zanedbateľný problém, emócie, ktoré pri ňom cítia, sú skutočné a dôležité. Keď rodič zľahčuje situáciu, deťom sa môže zdať, že sa nezaujíma o ich emócie a nemali by ich ukazovať. Takéto správanie môže u detí vyvolať nedôveru v dospelých a v budúcnosti aj problémy s komunikáciou.

2/ Prečo si taký/á?


Už sa ťa to niekto opýtal? Ako si odpovedal/a? Podobné otázky sú väčšinou iba rečnícke a používajú sa vtedy, keď je niekto frustrovaný. Môžu však mať nepríjemné následky. Deti sú tvarovateľné a ľahko uveria tomu, že je s nimi niečo zle. Rodičia by takéto frázy mali nahradiť niečím ako "Povedz mi, čo sa deje" alebo "Som tu pre teba, čo ťa trápi?".

3/ Si moje dieťa, patríš mne


Sú rodičia až príliš protektívni? Asi ide o prirodzený inštinkt chrániť svoje dieťa. Avšak prílišná starostlivosť mu môže v detstve uškodiť. Keď rodič nedovoľuje dieťaťu spoznávať svet a zažívať nové veci, mláďa sa stane až príliš závislým a vždy čaká na činy rodiča, ktorý tu ale pre neho nebude navždy. Táto fráza v dieťati taktiež indikuje to, že je láska spojená s kontrolou a "vlastnením" iných ľudí. V skutočnosti ľudia nie sú objekty a zaslúžia si prechádzať životom svojím vlastným smerom a tempom.

4/ Kým bývaš pod mojou strechou, budeš ma počúvať


Aj keď túto frázu niektorí rodičia používajú na to, aby deti prinútili robiť domáce práce či zastavili ich odvrávanie, môže mať niekoľko nežiadúcich následkov. Dieťa takéto reči pripravujú o jeho identitu a navodzujú mu pocit krivdy a viny za niečo, čo je úplne bežné. Navyše, môžu si myslieť, že sú rodičom niečo dlžní, a dôležité rozhodnutia budú robiť na základe očakávaní rodiny namiesto svojich vlastných snov a potrieb. Deti by určite mali byť vďačné za všetko, čo pre nich rodičia robia, no nikdy to nemôže byť nástroj k ich ovládaniu.

5/ Si príliš chudý/tučný


Majú tvoji rodičia počas večere poznámky k tomu, ako vyzeráš? Aj keď to neznie ako najhoršia nadávka na svete, môže to spôsobiť vážne pochybnosti o obraze, ktorý o sebe dieťa vo svojej hlave má. V horšom prípade takáto veta vyvolá aj odpor dieťaťa k jedlu - buď jesť chcieť nebude, alebo bude obed či večeru brať ako nepríjemnú povinnosť. Je dôležité kontrolovať, či je množstvo prijatej potravy u dieťaťa primerané, avšak zvládnuť sa to dá aj bez podobných uštipačných poznámok.

6/ Kiežby si bol/a ako...


...súrodenec? ...spolužiak? ...dieťa z reklamy či hocikto v tvojom veku? Keď si rodičia želajú, aby bolo ich dieťa iné, spôsobuje mu to pochybnosti o jeho identite a vyvoláva negatívne emócie. Cíti potrebu neustále s niekým súťažiť a to vedie k vyhoreniu a vyčerpaniu či žiarlivosti. Ak to máte doma podobne, nezabúdajte na to, že to, aký človek je, neurčujú jeho úspechy.


7/ Moji rodičia to tak robili tiež


Je toto odpoveď, ktorú dieťa dostáva na nesúhlas s rozhodnutím rodiča? Veľakrát sa v dospelosti snažíme napodobniť prostredie, v ktorom sme boli vychovávaní. Výchova je ale vzťahom dvoch ľudí, a preto je problém, keď rodič nechce naslúchať. Takáto autoritatívna mentalita navodí dieťaťu pocit, že jeho nápady a myšlienky nie sú dôležité. Nič také ako rodičovský manuál neexistuje, keďže sú všetky deti jedinečné a na všetky platí niečo iné.

8/ Bol/a si nehoda


Aj keď je pravda, že niektoré deti plánované neboli, takáto veta im môže spôsobiť dlhoročné negatívne následky. Vyvarovať sa takýmto frázam je dôležité najmä v útlom detstve, takže ak chce rodič dieťaťu povedať príbeh o jeho splodení, radšej by mal počkať do dospelosti alebo preformulovať svoje vyjadrenie na niečo citlivejšie a upokojujúcejšie.

V prípade, že sa ti článok páčil, si určite nezabudni prečítať aj zvyšné príspevky na našom blogu. Náš e-shop ponúka produkty, ktoré ti pomôžu osobnostne rásť a adresovať problémy, ktoré môžu vo vzťahoch nastať. Akoukoľvek kúpou zároveň podporíš dobrú vec.

Zdroje informácií v článku:
Brotheridge, Chloe. “12 Powerful Ways to Help Overcome Social Anxiety.” Psychology Today, Sussex Publishers, 17 July 2020, www.psychologytoday.com/us/blog/calmer-you/202007/12-powerful-ways-help-overcome-social-anxiety.

Cassaday, Tonia. “How to Cure Social Anxiety Using These 5 Tips.” Betterhelp, BetterHelp, 1 June 2020, www.betterhelp.com/advice/anxiety/how-to-cure-social-anxiety-using-these-5-tips/.

Cuncic, Arlin. “How Art Therapy and Yoga Treat SAD.” Verywell Mind, 13 Nov. 2020, www.verywellmind.com/art-therapy-yoga-sad-3024956.

Morton, Kati. “3 Ways to Beat Social Anxiety! .” YouTube, YouTube, 23 Apr. 2018,
www.youtube.com/watch?v=P8HoDPgZcak.

NHS. “Social Anxiety (Social Phobia).” NHS Choices, NHS, 13 Mar. 2020, www.nhs.uk/conditions/social-anxiety/.

Smith, Melinda, et al. “Social Anxiety Disorder.” HelpGuide.org, Sept. 2020, www.helpguide.org/articles/anxiety/social-anxiety-disorder.htm.