9 psychologických faktov o atraktivite

Vďaka čomu sa páčiš ostatným? Je to tvoj úsmev? Tvoja postava? Alebo sebavedomie, ktoré vyžaruješ? Vedci už roky študujú, čo sa za našou atraktivitou skrýva. Našťastie sa im podarilo zistiť mnoho vecí a dnes ti prinášame deväť zistení, ktoré ťa o atraktivite naučia viac.

1/ Vôňa hrá obrovskú rolu

Páči sa ti, ak tvoj partner pekne vonia? Podľa vedcov zo Švajčiarska môže vôňa napovedať nielen o vkuse človeka, ale aj o jeho genetike. Isté druhy MHC glykoproteínov, ktoré muži vypúšťajú vo svojom pote, sú pre ženy s opačným genotypom príťažlivé.

2/ Zvuky takisto

Máš tenký alebo hrubý hlas? Tím odborníkov z Albright College zistil, že, nezáležiac od pohlavia, ľudí priťahujú jemné a nízko položené tóniny. Keď sa nám niekto páči, rozprávame pri ňom menej hlasno a pomalšie. Nie je to však iba v hlase. Vedci zistili, že dĺžku a úroveň vzťahu dokáže zvýšiť aj správny výber počúvanej hudby.

3/ Symetrické tváre

Aj keď sa každému páči niečo iné, je vo svete zaužité, že sa symetrická tvár považuje za znak atraktivity. Dokonalá symetria je síce nemožná, ale zopár drobných nedokonalostí si väčšina ľudí nevšimne. Preferovanie symetrických tvárí je pozostatok mentálnej evolúcie starý tisícky rokov - v minulosti si ľudia vyberali takýchto partnerov, pretože bolo pravdepodobnejšie, že sú zdraví a budú mať zdravé potomstvo.

4/ Podobnosť

Protiklady sa síce priťahujú, ale štúdie zistili, že ľudia, ktorí so svojimi partnermi zdieľajú určité fyzické a mentálne vlastnosti, ich považujú za atraktívnejších. Zdieľanie názorov a záľub s partnerom pomáha v raných štádiách vzťahu, a keď sa podobnosť časom potvrdí, pomáha to v neskorších.

5/ Sebaistota

Si spokojný/á s tým, kým si? Ak kráčaš v správnej vzdialenosti medzi podceňovaním sa a aroganciou, môžeš byť pre ostatných veľmi atraktívny. Sebaistý človek sa neporovnáva s ostatnými, iba sám so sebou, a je si vedomý svojich silných a slabých stránok. So sebaistotou úzko súvisí aj istota, ktorú pri tebe pociťujú ostatní. Musia sa pri tebe cítiť dobre a veriť ti.

6/ Očný kontakt

V roku 1989 skúmali psychológovia vplyv očného kontaktu na atraktivitu. Náhodne spárovali účastníkov opačného pohlavia a zaznamenávali, či sa pozerajú do očí alebo mimo a koľkokrát žmurkajú. Výsledky ukázali, že tie dvojice, ktoré sa na seba dívali priamo, zaznamenali vyššiu mieru vzájomnej atraktivity. Udržiavanie očného kontaktu znamená záujem. Druhému človeku to ukáže, že si na neho sústredený/á a zaujíma ťa, čo práve prežíva.

7/ Blízkosť

Všímaš si, že čím viac času s človekom tráviš, tým viac sa ti páči? Tento fenomén sa volá exposure effect a keď ho vedci študovali, zistili, že až 38% párov sa spoznalo v škole alebo v práci. Človek má od prírody tendenciu prikláňať sa k veciam, ktoré pozná, a táto teória to iba potvrdzuje.

8/ Napodobňovanie

Ľudia, ktorí sa priťahujú, po sebe zvyknú opakovať reč tela. Odborne sa tento fenomén volá limbická synchrónia. Neuróny v našom mozgu nás "nútia" správať sa podobne ako človek, ktorý sa nám páči. Z evolučného hľadiska bola synchronizácia pre rodiny praľudí dôležitá, pretože im zvyšovala šancu na prežitie. Všimni si niekedy nejaký pár, ktorý naraz zíva alebo prekladá nohu cez nohu. Napodobňovanie milovaného človeka je vo vzťahu prejavom dôvery, empatie a spojenia.

9/ Červenanie sa

Ak máš červené líca, môže to znamenať, že si zahanbený/á, že si frustrovaný/á a mnoho iných vecí. Vo vzťahovom kontexte ale červenanie značí, že máš o človeka záujem. Silný nával emócií uvoľňuje v tvojom tele látky ako adrenalín, ktoré tvoja koža nedokáže rýchlo vstrebať. Okrem toho, že to človeku ukazuje, že sa o neho zaujímaš, má červenanie dôležitý význam aj z evolučného hľadiska. V minulosti bolo znakom plodnosti, a teda si v očiach osttaných ľudí podvedome atraktívnejší/ia aj vďaka tomuto.

V prípade, že sa ti článok páčil, si určite nezabudni prečítať aj zvyšné príspevky na našom blogu. Náš e-shop ponúka produkty, ktoré ti pomôžu osobnostne rásť a adresovať problémy, ktoré môžu nastať vo vzťahoch. Akoukoľvek kúpou zároveň podporíš dobrú vec.

Zdroje informácií v článku:

https://psych2go.net/facts-about-attraction/