Ako byť lepším rodičom

Toto je otvorený list všetkým budúcim aj súčasným rodičom. Na začiatok: byť rodičom rozhodne nie je jednoduché. Keď teda rodič si, čoskoro ním budeš alebo nad tým zatiaľ iba premýšľaš, vedz, že aby sa človek dokázal o dieťa, rodinu a domácnosť starať, musí byť výnimočný. Americký herec Marc Walsh povedal, že rodičovstvo je vec, o ktorej vie každý rozprávať, ale málokto ju vie správne vykonávať.

Ľudia často chcú deti iba preto, že cítia prázdnotu a chcú byť potrební. Možno sa boja staroby a čakajú, že sa o nich ich deti postarajú. Všetci ich rovesníci už rodiny majú, a tak je na nich vyvíjaný tlak, alebo skrátka dúfajú, že dieťa pomôže zaplátať dieru v ich stagnujúcom vzťahu. Deti ale nie sú žiadne deky na zakrytie nedostatkov či dôchodkové plány. Nerobia sa preto, aby naprávali pokazené manželstvá a napĺňali vaše túžby.

Vaše dieťa si zaslúži, aby ste ho ľúbili také, aké je a aké bude, keď vyrastie. Nechce iba hrať rolu vo vašom živote. Vy ste tí, ktorí sa ho rozhodli priviesť na tento svet a priviesť do svojich životov, a preto mu dĺžite všetko, čo ste mu schopní dať. Bez očakávaní, že sa vám niečo vráti. Môžete ho vychovať tak, aby zdieľalo vaše túžby a hodnoty, ale aj tak si zaslúži byť samo sebou - mať vlatstné skúsenosti, pocity a názory. Nechajte ho snívať. Nechajte ho robiť chyby a vyberať si taký život, aký len chce.

Nechajte ho snívať. Nechajte ho robiť chyby a vyberať si taký život, aký len chce. Jedného dňa ho budete musieť nechať ísť a veriť tomu, že si k vám opäť s radosťou nájde cestu. Čas s ním preto neberte ako samozrejmosť. Buďte tu pre neho každým spôsobom, akým viete. Venujte mu celé svoje srdce, ľúbte a podporujte ho. Nebude to jednoduché, ale musíte sa snažiť.

Staňte sa niekým, ku komu vzhliada. U koho hľadá komfort a pochopenie. Za kým si chodí po rady. Oslavujte s ním všetky víťazstvá a fúkajte mu rany po každej prehre. Nezmeškajte ani jedno jeho vystúpenie, ani jednu ceremóniu. Pomáhajte mu s úlohami a každý deň večerajte spolu. Prelepte mu ranu na kolene, rozprávajte sa s ním o prvých láskach.

V celom tom obrovskom rodičovskom kolotoči sa, samozrejme, nezabudnite starať aj o seba a mať život aj mimo vášho dieťaťa. Čaká sa, že v momente, keď od vás odíde, sa jeho život nezrúti. Majte vlastné koníčky a záujmy. Trávte čas s vašimi kamarátmi a s rodinou. Dosahujte osobné úspechy a plňte svoje ambície. Vaša indentita nie je iba rodičovstvo. Niečo také by na plecia vášho dieťaťa položilo obrovský balvan. Je náročné byť rodičom a mať svoj vlastný život. Niekedy sa možno budete cítiť sebecky alebo vinne za to, že chcete venovať čas samým sebe. Nezabúdajte, že na nič nie ste sami, a je v poriadku požiadať ostatných ľudí o výpomoc.

Spisovateľka a aktivistka Anne Lamott povedala, že v srdci sú miesta, o ktorých ani nebudete vedieť, že existujú, kým nebudete mať vlastné dieťa. Buďte teda vďační za to, čo môžete vďaka svojmu potomkovi cítiť.  Byť rodičom má veľa výhod aj nevýhod. Cesta, ktorou ste sa vydali, nie je ľahká, ale nezabúdajte. že stojí za to. Ľúbime vás.

V prípade, že sa ti článok páčil, si určite nezabudni prečítať aj zvyšné príspevky na našom blogu. Náš e-shop ponúka produkty, ktoré ti pomôžu osobnostne rásť a adresovať problémy, ktoré môžu nastať vo vzťahoch. Akoukoľvek kúpou zároveň podporíš dobrú vec.