Ako sa zamilovať a netrpieť

Autorka: Petra Bernátová

Podľa renomovaného českého psychiatra, MUDr. Miroslava Plzáka, ktorý sa zaoberal vzťahmi medzi manželmi a milencami, existuje návod ako sa zamilovať a netrpieť.

Čo je zamilovanosť?


Aby sme na to šli pekne poporiadku, začneme zamilovanosťou. Každý z nás zažil pocit zamilovanosti po uši. Existuje láska na prvý pohľad? Podľa Plzáka sa nedá povedať, že by neexistovala. Je mnoho príkladov, keď sa ľudia takto skutočne zamilovali. Nie je to však zákon.
Mnohokrát láska vzniká pozvoľna. Vždy je dôležité, aby bola procesom milenecko-erotickej túžby. Túžba znamená chcieť niečo, čo nemáme.

Keď začnete so ženou randiť, je dôležité sa naučiť neprejavovať neustále eroticko-sexuálnu túžbu. Akonáhle túžbu dosiahnete, začne vzťah vädnúť, zanikať. Preto je dobré vkladať do stretnutí civilné etapy, keď sa nebavíte milostne. Tým si začnete nacvičovať bežný život.

Stav zamilovanosti nerozhoduje o tom, ako láska dopadne. Pán Plzák tvrdí, že čím viac sa
bezhlavo milujeme na začiatku vzťahu, tým je viac ohrozený jeho koniec. Nie je dobré, ak jeden partner cíti viac lásky ako ten druhý. Vonia to prúserom. Čím ste na partnerovi závislejší, tým väčšie nebezpečenstvo bolestného rozchodu vám hrozí.

Ako ochrániť vzťah, aby sa láska celkom nevyčerpala?


Jediné, čo môže vzťah predlžiť, je obmedzovanie kontaktu s partnerom. Je potrebné partnerovi povedať: "Pozri sa, ja ťa síce veľmi milujem, ale pozerám, že som v tom až po uši, a preto sa pár dní neuvidíme." Vidíte, aké je to ťažké?

Je to nemysliteľné pre toho zamilovaného, kto by mal túto vetu povedať a nepochopiteľné i pre druhého partnera. Keby to tak nebolo, nepoznali by sme drámu milostného vzťahu. U žiadneho cicavca nie je milovanie tak zložité ako u človeka. Príbeh lásky je jedinečný, ale tiež zničujúci.

Ako dlho zamilovanosť trvá?


Pokiaľ chcete nejaký časový údaj, tak vás sklamem. Keď spolu muž a žena chodia a vidia sa dvakrát, trikrát do týždňa, dôležité sú práve dni odlúčenia. Hneď, ako začne súžitie, je potrebné si ich dávkovať. Keď sa partneri vidia denno-denne, vznikajú povinnosti a problémy.

V dnešnej dobe sa mladí ľudia spoznajú a hneď sa k sebe sťahujú. Povedia si, že sa milujú a spoločné bývanie nebude problém. S čím však nerátajú je to, že po roku začnú problémy, obyčajne príde dieťa a tým sa rozchod len skomplikuje. Zistia, že k sebe nepatria, ale už sa nechcú pre dieťa rozísť. Napätie medzi partnermi, ktorí žijú v jednom byte a nemilujú sa, je naozaj hrôzostrašné.

Problém nastáva už tým, že ženy sú iné ako muži. Žena viac rozpráva, muž má naopak sklon byť aktívnejší, preto napríklad vyhľadáva záľuby, kde musí vynaložiť určité úsilie, aby sa dostavila radosť - športuje, chodí von a pod.

Ako prežiť lásku a manželstvo?


Podľa Miroslava Plzáka je recept na udržanie vzťahu takýto: partneri musia byť dohodnutí na finančnom hospodárení, na starostlivosti o deti a domácnosť a organizácii voľného času. Tieto štyri základné veci musia byť vo vzťahu usporiadané. Keď takáto dohoda nie je, dochádza k trvalému sváru a vzťah sa rozpadá. Pokiaľ sa partneri sexuálne priťahujú a prežívajú aktívny sex a zažijú niekoľko zdravých sexuálnych rokov, ako sa potom ako ľudia naučia spolu žiť, ak napríklad kvôli zdraviu sex už môcť mať nebudú?

Medzi manželmi, ktorí oslávili zlatú a diamantovú svadbu, robili vedci prieskum. Po opýtaní sa zhodli na tom, že sa milovali celý život. Keď sa ich na to pýtali oddelene, často hovorili: „Niekedy to s ním/ňou bolo hrozné. Musela som sa s ním/ňou naučiť žiť“. Základom kvalitného vzťahu je teda milovať aj partnerove chyby. Základ partnerstva a manželstva stojí na troch S - v českom jazyku stýskaní, soucit a strach. Sexuálna túžba v tomto prípade nie je dôležitá.


Prečo si lásku spájame so sexom?


Je vo vzťahu dôležitý? Existujú tri možnosti: je veľmi dôležitý, priemerne dôležitý, alebo je nedôležitý... ten výber je na vás. Väčšinou je sex dôležitý pre oboch partnerov, milostnú lásku si užívajú, aj keď sa stane, že po čase sa sex na chuť znižuje. Kvalitný sex je v dlhodobom partnerstve odrazom intimity a kvality vzťahu.

Ako by povedal môj kamarát, všetky ženy sú rovnaké. Je jedno, či je žena upratovačka alebo jadrová fyzička. Každá žena potrebuje pozornosť, objatie, sex a vedomie, že sa môže na muža spoľahnúť. Smejeme sa, že keď je žena sexuálne spokojná, aj v esemeskách sa zrazu vyskytnú smajlíky.

V prípade, že sa ti článok páčil, si určite nezabudni prečítať aj zvyšné príspevky na našom blogu. Náš e-shop ponúka produkty, ktoré ti pomôžu osobnostne rásť a adresovať problémy, ktoré môžu nastať vo vzťahoch. Akoukoľvek kúpou zároveň podporíš dobrú vec.