Psychológia slnka

Autorka: Simona Kovaľová

Spájanie slnka s dobrou náladou nie je žiadnou novinkou. V období, keď nás nehreje dostatok slnečných lúčov vnímame zmenu nie len okolo, ale často aj v nás. Preto si predstavíme 3 dôvody, ako slnko vplýva na náš organizmus.

1/ Vitamín D

Keď je naša pokožka vystavená slnku, konkrétne UBV lúčom, v tele prebieha chemická reakcia, ktorá vytvára vitamín D. Ten je dôležitý napríklad pre vstrebávanie vápnika, stavbu kostí, imunitný systém či proces delenia buniek. Na to, aby sme ho mali dostatok, je ideálne stráviť 10 až 30 minút na slnku, a to niekoľkokrát týždenne. 

Syntéze ale bráni napríklad opaľovací krém či slnečné okuliare. Je teda logické, že počas celého roka nie sme schopní si prirodzene vytvoriť dostatok tohto vitamínu. Medzi znaky jeho nedostatku patria oslabenie imunitného systému, horší priebeh zápalových ochorení, oslabenie kostí či chronická únava a nervozita. 

Doplniť si ho môžeme stravou, nachádza sa napríklad v sardinkách, lososovi, mliečnych výrobkoch, hubách či oleji z treščej pečene. Málokto však dokáže získavať dostatočnú dennú dávku len z jedla. Na Slovensku sa preto odporúča doplnky výživy s vitamínom D od októbra do marca.

2/ Nálada

Slnečné ráno dokáže pozitívne naštartovať náš deň. Vieme však, že to nie je pravidlom - niekedy lúče nestačia. Určitý vplyv na psychiku však štúdie ukázali. Slnečné lúče majú na náladu dokonca väčší vplyv ako iné environmentálne faktory, napríklad dážď alebo teplota. 

Profesor Mark Beecher hovorí, že ľudia sú viac citliví na negatívne emócie hlavne vtedy, keď je čas medzi východom a západom slnka najkratší - bez ohľadu na počasie. Iný výskum ukázal, že zdraví ľudia, ktorí v zimných mesiacoch brali vitamín D3 počas 5 dní, vykazovali zlepšenie nálady. 

Dôležité je spomenúť aj fakt, že nedostatok vitamínu D môže prispievať k únave, čo nevplýva na náladu pozitívne. Čas na slnku dokáže pomôcť aj ľuďom s úzkosťou či depresiou - hlavne však v kombinácii s ďalšími typmi liečby.

3/ Pracovný výkon

Výskumníci sa rozhodli pozrieť aj do kancelárií. Na začiatku je dôležité podotknúť, že UVB lúče, ktoré sú potrebné na syntézu vitamínu D v našom tele, neprechádzajú cez sklo, čiže ani cez okná. Keď teda na nás svieti slnko cez zatvorené okno, hovoríme o nepriamom slnečnom žiarení. 

To rovnako ako priame napríklad ovplyvňuje náš spánkový cyklus, tvorbu melatonínu a serotonínu či bdelosť. Štúdie zameriavajúce sa na nepriame slnečné žiarenie v práci ukázali jeho vplyv v nasledujúcich oblastiach - zvyšuje spokojnosť v práci a znižuje depresívnu náladu, čo má pozitívny vplyv na pracovný výkon.

Vplyv slnečných lúčov má, ako intuitívne predpokladáme, naozaj veľa pozitívnych účinkov. Preto je dôležité mať na mysli aj to, čo nám radí veda - 20 až 30 minút na slnku niekoľkokrát týždenne a dostatok vitamínu D v zimných mesiacoch. A možno pocítime malú zmenu k lepšiemu.

V prípade, že sa ti článok páčil, si určite nezabudni prečítať aj zvyšné príspevky na našom blogu. Náš e-shop ponúka produkty, ktoré ti pomôžu osobnostne rásť a adresovať problémy, ktoré môžu nastať vo vzťahoch. Akoukoľvek kúpou zároveň podporíš dobrú vec.

Zdroje informácií v článku:

https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-d-from-sun#overview

https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-015-1461-7

https://www.tricitymed.org/2018/08/5-ways-the-sun-impacts-your-mental-and-physical-health 

https://www.huffingtonpost.co.uk/entry/how-sun-light-affects-mental-health_uk_581c4f1ce4b09d57a9a8377f 

https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/s002130050517.pdf

Denissen, J. J. A., Butalid, L., Penke, L., & van Aken, M. A. G. (2008). The effects of weather on daily mood: A multilevel approach. Emotion, 8(5), 662–667. https://doi.org/10.1037/a0013497

An, M., Colarelli, S. M., O’Brien, K., & Boyajian, M. E. (2016). Why We Need More Nature at Work: Effects of Natural Elements and Sunlight on Employee Mental Health and Work Attitudes. PLOS ONE, 11(5), e0155614. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0155614

Effects of Sunlight on Psychological Well-Being, Job Satisfaction and Confinement Perception of Workplace: The Case of Shopkeepers and Marketers: https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/978-3-030-14730-3_61.pdf

How Sunlight Affects Our Bodies and Minds - with Linda Geddes (online at https://www.youtube.com/watch?v=8NF2CN_J9oM)