Reč tela pri flirte


V živočíšnej ríši samci využívajú celý rad zložitých gest dvorenia: u rôznych druhov zvierat sú to špecifické vzorce správania. Príklad – vtáky: samec sa naparuje pred samičkou, vydáva rôzne zvuky, našuchorí sa a robí rôzne komplikované pohyby tela, aby zaujal samičku, ktorá sa tvári, že ju to vôbec nezaujíma (pre ilustráciu klikaj tu). Podobne to prebieha u ľudí, len s jedným rozdielom: v živočíšnej ríši sú vyčančanejší samci, v ľudskej ženy (plus metrosexuáli). Reč tela je pri flirtovaní najdôležitejšia, pretože odhaľuje do akej miery sme prístupní, atraktívni, pripravení, nadšení, sexi či zúfalí. Signály vysielame vedome alebo nevedome a nie je jasné ako sme ich nadobudli, no množstvo z nich je jednoducho vrodených. O ktoré ide? Čítajte nerušene ďalej.

Fázy flirtovania

Všeobecne platí, že ak chceme zaujať opačné pohlavie, začneme zvýrazňovať rozdiely medzi nimi (ženy špúlia pery, krútia bokmi, muži zas ukazujú svaly). Ak chceme niekoho odradiť, tieto rozdiely skrývame. Flirtovanie má aj svoje fázy. Tak pre zaujímavosť:

1. fáza: nadviazanie očného kontaktu – žena zbadá muža, páči sa jej, vrhne naňho seksi pohľad (cca 5-sekundový), odvráti zrak. To sa opakuje niekoľkokrát, kým muž nepochopí, že ten pohľad nebol náhodný

2. fáza: úsmev – žena venuje mužovi úsmev, čím opätovne potvrdí, že pohľady neboli náhodné

3. fáza: predvádzanie sa – prebieha v závislosti na pohlaví:

Muž: vystrie sa, vypne hruď, napraví si oblečenie.. v extrémnych (neinteligentných) prípadoch: píska, vydáva zvuky podobné mľaskaniu a cmukaniu, nevhodne sa dotýka ženy, turuje auto, trúbi

Žena: zdôrazní poprsie, nakloní hlavu, dotkne sa vlasov, odhalí zápästia, v extrémnych prípadoch: výzorom pripomína prostitútku (chcene), pri tancovaní sa otiera o steny a náhodné rozkroky, afektovane sa chichotá v trojsekundových intervaloch

4. fáza: rozhovor – muž, resp. iniciatívna žena sa snaží o prelomenie ľadov v podobe klišé otázok typu:

„Nevideli sme sa už niekde?“ „Ty nie si spolužiak/čka mojej kamarátky sestry jej priateľa známeho?“ „Čo ty tu tak sama?“ „Môžem ťa pozvať na drink?“ 

Na vychodze to býva i otázka:

„Tááá čooo čaja /šrac?“

5. fáza: dotyky – žena sa akoby náhodou dotkne muža (ramena, ruky, nohy, zadku) a tieto dotyky sa – podobne ako pohľady – opakujú, čím sa vyvracia ich náhodnosť. 


Čo robíme pri flirtovaní?

Muži i ženy pri flirtovaní robia v skratke toto: namieria telo a nohy smerom k objektu záujmu, venujú mu dlhý pohľad či úsmev, skrášlia sa napr. napravia oblečenie, dotýkajú sa tela, ženy vlasov.

Existujú však i prejavy záujmu charakteristické pre to – ktoré pohlavie.

Žena

  • Pohadzuje vlasmi, odhŕňa si prameň vlasov, obtáča si ich okolo prsta…ukazuje krk a otŕča pazušku (feromóny)
  • Zvýrazňuje si pery (rúžom, leskom, špúlením), zvlhčí si ich.. je to totiž symbol ženskosti (Poznámka: väčšina mužov považuje červene pery za hriešne sexy v porovnaní s inými odtieňmi, je to preto, lebo sexuálne vzrušená žena má väčšie a červenšie pery, bradavky i genitálie, v dôsledku naplnenia krvou, aj preto Egypťania kedysi dávno vymysleli rúže v snahe napodobniť toto vzrušenie a pritiahnuť tak pozornosť muža.)
  • Dotýka sa seba, hladká sa na miestach ako krk, stehná, zátylok, čím dáva mužovi najavo, že aj on bude mať šancu dotýkať sa týchto miest (a iných)
  • Pohráva sa alebo hladká ľubovoľný predmet, napr. stopku pohára, cigaretku, visiacu náušnicu, naťahuje a sťahuje si prsteň… čo má podvedome signalizovať túžbu po sexe
  • Odhalí zápästia, ukazuje dlane.. to značí otvorenosť
  • Pozrie sa ponad plece
  • Krúti bokmi v snahe pritiahnuť pozornosť práve na túto časť tela (Poznámka: Muži takto chodiť nedokážu (iba ak by veľmi chceli, ale to vyzerá komicky…a žiadny normálny muž by to asi nerobil), boky žien sú -z dôvodu reprodukčného- širšie a medzera medzi nohami je väčšia, to nám dáva možnosť zmyselne pohojdávať bokmi (efekt je znásobený opätkami). Z toho istého dôvodu  sa však niektoré ženy stávajú pri utekaní terčom posmechu… pre širšie boky im totiž nohy vybiehajú na bok (tak sa im nesmejte!))
  • Položí kabelku do blízkosti muža, príp. poprosí muža, aby z nej niečo vybral... ide o signál intimity, ale pozor! na kabelku medzi vami..ide o vytváranie bariéry! (Poznámka: kabelka je pre ženu niečo ako predĺženie tela a jej obsah je pomerne intímna vec.)
  • Sedí s ovinutými nohami a v nepravidelných intervaloch ich pomaly prehadzuje…je to vyslovene ženský a veľmi atraktívny spôsob sedenia, navyše žena pri ňom vyzerá o niečo štíhlejšie
  • Namieri koleno (príp. obe) na muža, pohupuje nohou smerom k mužovi… to súvisí so záujmom o druhého  

Muž

Muži vo väčšine prípadov iba reagujú, nie vysielajú, preto nepotrebujú takú pestrú škálu signálov ako ženy. Navyše, väčšina žien prosto vie vycítiť kedy sa mužovi páči, keďže majú lepšiu schopnosť čítať reč tela. Plus muži - narozdiel od žien - nevedia tak dobre maskovať záujem. Ak však muž nejaký signál vyšle, bude to pravdepodobne nejaký z nasledujúcich:

  • napraví si časť odevu (kravatu, sako, gombíky, manžety, trenky)
  • venuje žene dlhší pohľad do očí (niekedy neodhadne dĺžku a dochádza k fenoménu civenia)
  • obráti telo alebo vystrčí nohu smerom k žene, príp. sa postaví tvárou v tvár
  • zvýrazní rozkrok – palcom za opaskom, sedí s roztiahnutými nohami

Pikošky a zaujímavosti o flirtovaní

  • 90% flirtov sa začína z popudu ženy! Nenápadnými gestami, úsmevmi, pohľadmi dovolí mužovi pristúpiť bližšie a pokračovať vo flirtovaní. Prvý krok teda prakticky robí žena. 
  • Ženy majú mimoriadne vyvinutú schopnosť vysielať signály a zároveň dešifrovať signály muža, čo predpokladá ich úspech vo flirtovaní a nadväzovaní vzťahov. Muži sú vnímaví o niečo menej, preto majú niekedy problém posúdiť záujem ženy, napr. priateľský zdvorilý úsmev si vysvetlia ako úsmev flirtovací. Zato však môžu skôr ženy, ktoré častokrát vysielajú mätúce, dvojzmyselné signály, aby si potvrdili svoju atraktívnosť (ts ts ts).
  • Rozšírené periférne videnie žien je dôvod, prečo ich málokedy prichytia pri obzeraní, mužom s ich tunelovým videním sa to stáva neustále
  • Veľkosť zreníc je ovplyvnená stupňom vzrušenia, čo znamená, že ak sa osoba A páči osobe B, zreničky osoby B sa pri pohľade na osobu A dramaticky rozšíria 
  • Muži vidia svet sexuálnou optikou, pretože majú 10 až 12 násobne vyššiu hladinu testosterónu (preto treba chápať ak miesto kontaktu očného, udržiavajú kontakt s vašim výstrihom) 
  • Existujú tri kategórie mužov podľa toho, ktorej partii ženského tela dávajú prednosť: orientovaní na prsia, zadok, nohy … plus doplňte podľa vlastného uváženia (Poznámka: ženské telo sa vyvinulo ako nepretržitý, prenosný sexuálny, signalizačný systém zameraný tak, aby povzbudzoval mužov plodiť, pričom zadok, prsia a nohy hrajú v tomto procese najdôležitejšiu úlohu)
  • Naopak ženy dávajú na mužskom tele prednosť buď: pleciam/ hrudi, zadku alebo nohám.. špeci kategória uprednostňuje hlboký hlas, vyhráva zadok- 40%
  • Pri flirte ženy začnú rozprávať vyšším hlasom, muži naopak hlbším
  • Výskumy preukázali, že väčšina mužov nedokáže odhaliť rozdiel medzi ryhou zadku a poprsia
  • Ľudia, ktorých nazývame chladnými, rezervovanými sú zväčša naozaj fyzicky chladnejší, pretože napätie v ich tele má za následok sústredenie krvi do svalov (príprava na útok alebo únik – fight or flight), ak človeka niekto priťahuje, krv sa dostáva pod povrch kože a zohrieva ju – spaľuje ho vášeň
  • To, či sa žene páčite, môžete podľa autorov tejto knihy zistiť nasledujúcim testom: Dajte si kravatu nakrivo a strategicky umiestnite smietko na oblečenie, napríklad na rameno… žena, ktorej sa páčite neodolá a kravatu vám napraví  a smietko odstráni (to aby ste vyzerali ako sa patrí) (!!! Upozornenie: to, čo autori nezvážali je možnosť,  že tento čin úpravy bude motivovaný chorobným perfekcionizmom či v horších prípadoch prítomnosťou OCD !!! )
  • Mužský mozog je usporiadaný tak, aby ho priťahovali ženy sexuálne dostupné a so zdravou reprodukčnou schopnosťou. (Poznámka: zdravotnícke záznamy ukazujú že zdravá žena schopná porodiť dieťa má pomer pása a bokov 70% – postava presýpacích hodín. Práve tento typ postavy mužov priťahuje najviac. Bolo zistené, že ak pomer prekročí hranicu 80% alebo naopak pri dosiahne 100%,  záujem muža ochabuje.) 
  • Mužov podvedome ich priťahuje detská tvár, čo súvisí s jeho potrebou ochraňovať. Aby ženy upútali pozornosť muža, musia klásť väčší dôraz na vzhľad (make-up, oblečenie, gestá… plastiky). Môže sa to zdať povrchné, ale pravdepodobne sa nikto nikdy na prvý pohľad nezaľúbil do niekoho osobnosti. Na to, aby muž začal objavovať charakterové kvality ženy, si ju musí najprv všimnúť. Ale DÔLEŽITEJŠIE AKO SAMOTNÝ VÝZOR JE VŠAK TO, ČI VÁS MUŽ VNÍMA AKO DOSTUPNÚ. 
  • V ženskom mozgu to funguje podstatne odlišne. Muža vnímajú ako hlavu rodiny a potencionálneho otca svojich detí, preto sa kritériom výberu stáva jeho prístup k zdrojom a ochota podeliť sa o ne. Žena si podvedome všíma predovšetkým vzdelanie a spoločenské postavenie muža, jeho finančné zabezpečenie v snahe odhadnúť, ako dobre sa bude schopný o ňu a deti v budúcnosti postarať. Vzhľad pri tom hrá druhoradú úlohu. Muži v snahe upútať ženu, tak dávajú najavo predovšetkým moc, bohatstvo a postavenie. Samozrejme, ak žena túži po krátkodobom vzťahu (kežuel seks) všímať si bude predovšetkým postavu, pevný zadok a široké ramená.

Na záver...

Možno si po tomto príspevku budete viac všímať gestá, správanie, posturiku či mimiku druhého, nezabúdajte však, že signály je nutné posudzovať v kontexte situácie, preto pozor na unáhlené závery ! To, že žena vo vašej prítomnosti pohodí vlasmi alebo si odhrnie prameň vlasov z tváre, nemusí automaticky znamenať, že vás chce, možno jej len zavadzajú. A to, že sa k vám muž nakloní neznamená, že s vami plánuje život, možno vás len zle počuje. Správna interpretácia reči tela vyžaduje pozorné oko a cvik. Z vlastných skúseností viem povedať, že nie všetko je tak ako vyzerá, a nie každý flirt je i v očiach toho druhého flirtom. Ak vás táto téma zaujala vrelo odporúčam knihu Veľká kniha reči tela.

Viac článkov od autorky nájdeš na jej blogu Psychoblogia. V prípade, že sa ti článok páčil, si určite nezabudni prečítať aj zvyšné príspevky na našom blogu. Náš e-shop ponúka produkty, ktoré ti pomôžu osobnostne rásť a adresovať problémy, ktoré môžu nastať vo vzťahoch. Akoukoľvek kúpou zároveň podporíš dobrú vec.