Si emočná prísavka?

Aj keď je prísavka škaredé slovo, byť emočnou prísavkou v skutočnosti nie je až také zlé. Znamená to, že si príliš závislý/á na ostatných a to vo veľkom ovplyvňuje teba a tvoje emócie. Do určitého rozsahu je takáto potreba ľudská, no môže sa vymknúť spod kontroly - častokrát nie tvojou chybou. Tu je zopár znakov, ktoré ti napovedia, či si emočnou prísavkou aj ty.

Tento článok bol vytvorený pre vzdelávací účel a nemá za úlohu nahradiť profesionálnu diagnózu. Ak máte podozrenie, že trpíte niektorým zo spomínaných problémov alebo akýmkoľvek iným duševným ochorením, urýchlene vyhľadajte pomoc kvalifikovaného profesionála.

1/ Si veľmi pripútaný/á

Tvoja citová väzba k ostatným vo veľkom ovplyvňuje to, ako sa k ním správaš. Paradoxne, čím nedôveryhodnejší/ia si ohľadom svojho vzťahu, tým viac si k nemu pripútaný/á a záleží ti na tom, aby bolo všetko dobre. Svoje neistoty chceš nechať iba v rovine myšlienok, a to za každú cenu.

2/ Si neistý/á

Máš často pocit, že nevieš, ako sa cítiš? Podľa Psychology Daily to môže byť preto, že svoje emócie nevieš prežívať sám/a. Dobrým riešením je zavedenie denníčka alebo knihy emócií, do ktorej si budeš písať všetko, čo cítiš, a všetky svoje problémy spoločne s možnými riešeniami. 

3/ Máš úzkosť

Citová nesamostatnosť a úzkosť idú ruka v ruke. Ľudia s úzkosťou požadujú vo vzťahoch silný pocit istoty a či už si toho sú vedomí alebo nie, veľmi ľahko sa z nich môže stať prísavka.

4/ Nedokážeš veriť ľuďom

Spochybňuješ úmysly ľudí okolo seba? Žiarliš, alebo sa cítiš vo vzťahu opustený/á? To všetko sú znaky zvýšených emočných potrieb a všetky majú pôvod v tom, že ostatným neveríš, pravdepodobne kvôli predošlému sklamaniu.

5/ Neveríš si

Neveríš nielen ostatným, ale ani sebe. Ak žiješ celý život v strachu z neúspechu a nedôveruješ svojim schopnostiam, môže to spôsobiť, že vo svojich očiach nebudeš samostatný/á a staneš sa až príliš závislým/ou na ostatných.

6/ Nevieš, čo chceš

Robí ti problém robiť rozhodnutia sám/a? Možno sa stále potrebuješ poradiť s ostatnými a až potom si sebavedomý/á. Nerozhodnosť opäť ukazuje málo emočnej samostatnosti, a takisto je varovným signálom toho, že sa z teba stáva "prísavka". K tomu, aby si sa lepšie rozhodoval/a, potrebuješ pochopiť svoje emócie a vyjadrovať ich bez zaváhania.

V prípade, že sa ti článok páčil, si určite nezabudni prečítať aj zvyšné príspevky na našom blogu. Náš e-shop ponúka produkty, ktoré ti pomôžu osobnostne rásť a adresovať problémy, ktoré môžu nastať vo vzťahoch. Akoukoľvek kúpou zároveň podporíš dobrú vec.

Zdroje informácií v článku:

Bosurgi L (N.d.) “Adult Emotional Dependency (AED)”. Lucabosurgi.com. Retrieved from www.lucabosurgi.com/adult-emotional-dependency-aed/

Davin K (2020, May 26). “9 Signs Of Emotional Neediness”. Your Tango. Love. Retrieved from www.yourtango.com/experts/kristindavin/are-you-emotionally-needy-your-relationship

“How Anxiety Affects Relationships” (N.d.). San Jose Anxiety Counseling. Retrieved from www.sanjoseanxietycounseling.net/anxiety-treatment/relationships/

Reynolds M (2015, November 14). “The Reason You Are Needy”. Psychology Today. Wander Woman. Retrieved from www.psychologytoday.com/us/blog/wander-woman/201511/the-reason-you-are-needy