6 dôvodov, prečo by vám rozchod prospel

Na rozchodoch nie je nikdy nič jednoduché. Bolí obe strany. Ide však o veľmi prirodzenú vec, za ktorú sa netreba hanbiť a netreba sa jej ani báť. Niekedy sa môže stať, že dvaja ľudia jednoducho nie sú kompatibilní, a aj keď si myslia, že sa ľúbia, a snažia sa vo vzťahu pokračovať, rozchod by bol pre oboch lepším riešením. Tu je šesť dôvodov, prečo by to tak mohlo byť práve v tvojom vzťahu:


1/ To isté stále dookola

Keď sa s partnerom/kou stále hádaš o tom istom, môžeš sa cítiť ako pokazené rádio. Všetko, čo povieš, ide jedným uchom dnu a druhým von. Mať raz za čas nezhody je vo vzťahu perfektne zdravé, avšak opakovať tie isté hádky je nielen neproduktívne, ale aj veľmi frustrujúce. Podľa psychologičky Cindy Lamothe je toto hlavným znakom toho, že vo vzťahu niečo nefunguje. Keď sa stále vraciate k tomu istému problému, znamená to, že máte problém ho vyriešiť dôkladne a neviete dôjsť k dohode alebo kompromisu. A je jedno, či je to vec, ktorá je dôležitá najmä pre jedného z vás alebo pre oboch.

2/ "Ja chcem niečo iné"

Aby váš vzťah vydržal dlho, s partnerom musíte mať rovnaký plán vášho spoločného života a vymyslieť si budúcnosť, s ktorou budete obaja spokojní. Musíte zjednotiť svoje ciele a hodnoty, ktoré budete ako pár rešpektovať. Keď sa zrazu tieto ciele nezhodujú, medzi partnermi to vytvorí veľkú priepasť. Môže sa stať, že jeden z partnerov považuje svoje ciele za dôležitejšie a ten druhý sa mu musí prispôsobovať alebo sa tých svojich úplne vzdať. Keď máš teda pocit, že tvoj život nemá správny smer a nemáš priestor napĺňať svoje sny, asi je správny čas na rozchod.

3/ Emocionálna podpora

"Ako sa cítiš? Si šťastný/á?". V každom vzťahu, nie iba v tých romantických, je veľmi dôležité, aby svoje emócie ukazovali obe strany. Pri romantickej láske je navyše dôležité, aby partner "hovoril" jazykom lásky, ktorý potrebujeme. Môžno od priateľa/priateľky chceš, aby s tebou trávil/a viac času, aby ti prejavil/a viac rešpektu alebo sa viac zaujímal/a o to, ako sa ti darí v škole. Keď ostaneš vo vzťahu, v ktorom tvoje emocionálne potreby nebudú naplnené, je možné, že ich časom začneš ignorovať a prestaneš si vážiť samého/samú seba.

4/ Dištanc

V zdravom a milujúcom vzťahu nepotrebuješ, aby sa celý svet točil okolo tvojho partnera. Istá miera emocionálnej blízkosti a intimity je ale určite žiadúca. Vedecké výskumy ukázali, že čím bližší si dvaja partneri sú, tým lepší je ich partnerský život. Keď máš teda pocit, že s ostatnými ľuďmi, napríklad s kamarátmi, tráviš čas radšej ako so svojou polovičkou, nie je to dobré znamenie. Povedzme, že si von s kamarátmi, už je neskoro a vraciaš sa ku partnerovi/partnerke. Tešíš sa domov, alebo by si radšej ostal/a ešte chvíľku?

5/ On-Off vzťah

Ako som už písal vyššie, rozchody sú nanič a bolia. On-Off vzťahy pripomínajú vypínač, každú chvíľu sa emócie oboch partnerov menia a často sa rozchádzajú a potom znova schádzajú. Keď sa rozídu, myslia iba jeden na druhého a všetkým kamarátom naokolo hovoria, ako im ten druhý chýba. Nie je nič zlé na tom nájsť u človeka lásku na druhý pokus, ale v realite to bohužiaľ nefunguje ako v telke, kde postavy zapínajú a vypínajú svoje emócie niekoľkokrát za sebou. V skutočnosti je takýto typ vzťahu veľmi vyčerpávajúci a do fázy zapnutia sa ľudia dostanú väčšinou len preto, lebo sa cítia osamelí a boja sa nového a neznámeho. Takmer vo všetkých prípadoch bude ale nový začiatok s novou osobu lepším a bezpečnejším riešením.

6/ Máš sa lepšie sám/a?

Brzdí ťa tvoj vzťah a partner v tom, aby si nasledoval/a svoje sny? Chceš robiť veci, ktoré robiť nemôžeš, pretože sa bojíš jeho/jej reakcie? Cítiš, že sa v niektorých názoroch na svet nezhodujete alebo sú dokonca protichodné? Snažíš sa pred ním/ňou meniť svoje názory alebo im neprikladať veľkú váhu, pretože sa chceš vyhnúť konfliktu? Príde ti, že sa k sebe vaše povahy nehodia? Je veľmi ťažké na hocičo z tohto odpovedať slovíčkom "áno", ale keď taký pocit skutočne máš, bolo by fajn zamyslieť sa, ako by tvoj život vyzeral, keby si sa s ním/ňou rozišiel/a. Aj keď rozchod z hľadiska medziľudských vzťahov bolí, z hľadiska osobného rastu vždy prináša benefity. Viac času budeš môcť venovať sebe, budeš robiť to čo ťa skutočne baví a zlepšovať sa v tom.

Aj keď nikdy nie je jednoduché vzdať sa vzťahu, ktorý bol v minulosti pekný a šťastný, niekedy ľudia svoju polovičku prerastú a je čas ísť rozdielnymi cestami. Keď chceš postaviť pekný, veľký, nový dom, musíš predtým ten starý zbúrať. Aj vaše zlomené srdcia môžu viesť k osobnostnému rastu a lepšiemu životu.

V prípade, že sa ti článok páčil, si určite nezabudni prečítať aj zvyšné príspevky na našom blogu. Náš e-shop ponúka produkty, ktoré ti pomôžu osobnostne rásť a adresovať problémy, ktoré môžu nastať vo vzťahoch. Akoukoľvek kúpou zároveň podporíš dobrú vec.

Zdroje informácií v článku:

Lamothe, C.(2019). “When (and How) to Break Up with Someone You Love.” Healthline. Retrieved from www.healthline.com/health/when-to-break-up-with-someone-you-love

Samios, C., Henson, D. F., & Simpson, H. J. (2014). Benefit finding and psychological adjustment following a non-marital relationship breakup. Journal of Relationships Research, 5.

Khaleque, A. (2004). Intimate adult relationships, quality of life and psychological adjustment. Social Indicators Research, 69(3), 351-360.

Miller, M. R. (2009). Growth following romantic relationship dissolution. State University of New York at Stony Brook.

Stackert, R. A., & Bursik, K. (2003). Why am I unsatisfied? Adult attachment style, gendered irrational relationship beliefs, and young adult romantic relationship satisfaction. Personality and individual differences, 34(8), 1419-1429.

Franklin, A. (2015). The role of positive psychological factors and coping strategies following a non-marital relationship breakup (Doctoral dissertation, The Australian National University (Australia)).

Tashiro, T., Frazier, P., & Berman, M. (2013). Stress-related growth following divorce and relationship dissolution. In Handbook of divorce and relationship dissolution (pp. 377-400). Psychology Press.