Ako odísť z toxického vzťahu

Vzťah by mal byť plný lásky a pokoja. Pre niektorých ľudí je ale toxickou pascou, do ktorej sa dostanú bez toho, aby vedeli, čo čakať. Uvedomiť si, že sa v takom vzťahu nachádzaš, je dôležitým krokom na ceste k úniku. Keď už to vieš, naskytne sa dôležitá otázka: ako odísť?


1/ Red flags

Ako je spomenuté vyššie, uvedomiť si, že sa v toxickom vzťahu nachádzaš, je krok číslo jedna. Môžeš to zistiť práve pomocou výkričníkov, varovných signálov, takzvaných "red flags" na tvojom partnerovi/partnerke. Okrem toho, že ich ľahko vedia spozorovať tvoji blízki a známi a mali by ti o nich dať vedieť, na nespokojnosť vo vzťahu môžeš prísť aj sám/a. Iba sa samého/samej seba opýtaj: cítiš sa až príliš často kvôli vášmu vzťahu smutne, naštvane alebo v strese? Je v poriadku mať takýto stav občas, no určite nie väčšinu času. Takýto pocit môže byť dôsledkom toxického správania tvojho partnera.

2/ Ale...

Znie to ako úplne jednoduché riešenie. Rozchod s toxickou osobou ale určite nie je ľahký. Ľudia, ktorí si to zažili, by ti o tom vedeli rozprávať. Častokrát sa môžeš cítiť, že by si rozchodom stratil/a aj časť seba. Takýto obranný mechanizmus sa volá "fantasy bond", teda v slovenčine niečo ako "vymyslené puto". Vecí, na ktorých sme sami závislí, sa vzdávame ťažšie. Môžeš mať pocit, že partnera potrebuješ, pretože s ním/ňou môžeš byť ľúbený/á. Alebo si robíš nádeje, že ti jedného dňa všetko zlé prestane vadiť a veci sa zmenia k lepšiemu. Občas sa dokonca stáva, že sú toxickí partneri aj mentálni či fyzickí tyrani, a obávame sa toho, aká bude ich reakcia na rozchod. Ani v takom prípade ale nie si sám/a. Obráť sa na profesionálov, napríklad tu.

3/ Tajomstvo

Vedia tvoji kamaráti alebo rodina o problémoch, s ktorými sa potýkaš? Ak nie, je čas povedať svetu tvoje tajomstvo. Nech to znie akokoľvek náročne či trápne, potrebuješ osobu, ktorej sa zdôveríš. Nie iba preto, aby ťa upokojila, ale aj preto, aby na teba dávala pozor. Môže to byť člen rodiny, kamarát, kolega, no keď sa ti bude cudziemu človeku otvárať ľahšie, pokojne aj profesionál. Štúdie už dávno ukázali, že čím bližšie máme k ostatným ľuďom, tým ľahšie sa spamätávame z rozchodov. Keď teda tento dôležitý krok vynecháš, veci si iba sťažíš.

4/ Mysli dopredu

Máš podporu ľudí? Teraz mysli na všetko, čo budeš musieť spraviť, keď odídeš. Toto ti pomôže lepšie sa na rozchod pripraviť, ale takisto ti to pomôže nabudiť v tvojej hlave pocit, že sa tá vec skutočne ide stať a vezme ti to všetky výhovorky. Potrebuješ si zbaliť veci či chvíľu ostať u známeho? Chceš podporu blízkeho? Myslíš, že sa s tebou bude ex partner chcieť ešte kvôli niečomu baviť a bude ťa kontaktovať? Tento krok je veľmi dôležitý, a tak ho určite nevynechaj.

5/ Žiadny telefón

Ďalší dôležitý krok, ktorý ti pomôže sa z celej situácie ľahšie zotaviť, je pár dní bez telefónu. Výmeny názorov, hoci aj v priateľskom duchu, celý proces hojeniapre vás oboch zbytočne naťahujú. Keď vzájomný kontakt nie je nevyhnutný (napríklad kvôli deťom), najlepšia vec je eliminovať všetky možné spôsoby, akými by ťa ex partner mohol kontaktovať. 

6/ Pocity na papieri

Žiadna vec nás neprinúti cítiť toľko veľa ako rozchody. Aj keď je to strašidelné, je to veľmi bežné. A je bežné, že je toho na teba veľa. Dôležité je v tomto štádiu nezľaknúť sa. Tvoje emócie nemusíš zatvoriť do klietky. Nájdi spôsob, akým ich môžeš dať von, spracovať ich a vyčistiť si myseľ. Jedna z najlepších techník, ktoré odporúčam aj ja, je písanie denníčka. Naozaj to funguje. V jednej psychologickej štúdii spred trinástich rokov rozdelili vedci ľudí tesne po rozchode na dve skupiny. Jedni písali svoje pocity na papier, druhí nie. Pisálkovia mali už po pár dňoch preukázateľne čistejšie mysle a boli menej unavení či vystrašení. Neboj sa vyliať svoje srdce na papier. Pokojne ho potom skrč a zahoď :)


V prípade, že sa ti článok páčil, si určite nezabudni prečítať aj zvyšné príspevky na našom blogu. Náš e-shop ponúka produkty, ktoré ti pomôžu osobnostne rásť a adresovať problémy, ktoré môžu nastať vo vzťahoch. Akoukoľvek kúpou zároveň podporíš dobrú vec.

Zdroj informácií v článku:

https://psych2go.net/how-to-leave-a-toxic-relationship/