Láska versus príťažlivosť - je váš vzťah len o sexe?

Fyzická náklonnosť a príťažlivosť sú veľmi dôležitým aspektom každého vzťahu. Čo to ale vlastne je? Priťahovať nás môže človek, s ktorým sa ľúbime, ale takisto aj človek, ktorý sa nám jednoducho fyzicky páči a máme s ním chémiu. Vďaka týmto veciam dokážeš rozpoznať, či medzi vami ide o lásku, alebo máte iba vzťah postavený na sexe.


1/ Vyjadrenie lásky telom

Psychológia pozná veľa jazykov lásky. Máločím ale dokážeme ukázať našu náklonnosť druhému človeku tak dobre a jasne, ako fyzickým kontaktom. Veľa vzťahov sa začína práve prvou pusou či držaním sa za ruku. Určite to ale nie je jediný spôsob, akým sa láska vyjadriť dá. Keď je telesná príťažlivosť tvojím aj partnerovým hlavným jazykom lásky, nie je na tom nič zlé. Ak ale máš pocit, že je sex riešením každého vášho problému alebo niečím bežný, kde emócie neukazujete, a navyše bez neho nedokážete vydržať, môže to znamenať, že máte vzťah postavený na zlých hodnotách.

2/ Myslíte na seba

Keď máš druhého človeka v rukách, máš na starosti jeho/jej komfort, bezpečnosť a vlastne všetky jeho/jej emócie. Štúdia ukázala, že čím viac na druhého človeka myslíme a venujeme sa jeho/jej požiadavkam a problémom, o to viac potom myslia oni na nás. Presne to isté platí aj v posteli. Dobrý sex určite pomáha kvalite vzťahu, ale nemôžeš mať pocit, že sex je jediným dôvodom, prečo vzťah existuje. Spíte spolu s cieľom ukázať si, ako veľmi sa ľúbite, alebo kvôli niečomu krátkodobejšiemu?

3/ Romantika

Kým nie si špičkový vedec skúmajúci hormóny, je dosť ťažké zistiť, či medzi vami existuje nejaká romantická chémia. Skús sa ale riadiť svojim srdcom. Ako rád/a s tým druhým človekom tráviš čas? Chceš ho/ju rozosmiať, alebo počuť jeho/jej názor na niečo, čo ťa zaujíma? Kedy sa chceš iba rozprávať, pozrieť si film či spolu iba volať a povedať si o svojom dni? Teraz si tieto myšlienky porovnaj s tým, koľkokrát myslíš na sex. Dokážete spolu byť bez toho, aby vám blúdili ruky? 

Sex aj láska sú chemicky vysvetlené podobne. Je to smršť jedného z hormónov šťastia a naplnenia, dopamínu. A preto je logické, že majú tieto dve veci k sebe blízko. Ako ale tento dopamín získavaš? Dokážeš svojho partnera / svoju partnerku ľúbiť bez toho, aby ste museli mať sex?

4/ Čo cítiš po tom?

Možno vám naozaj ide o skutočné, trvácne a romantické puto, a sex je skrátka iba jedným z nástrojov, ktorým si to viete ukázať. Je to normálne a funguje to takto vo väčšine vzťahov. Keď si ale stále nie si istý/á svojimi alebo partnerovými/partnerkinými túžbami, skús sa opýtať: Čo sa deje po tom? Užívaš si jeho/jej prítomnosť, aj keď už spolu spať nebudete? Stále mu/jej chceš ukazovať lásku? Alebo sa skôr cítiš, že chceš byť sám/a? Keď sa po sexe nemáš náladu rozprávať, je to jedným z hlavných znakov toho, že medzi vami ide skôr o príťažlivosť a nie o skutočnú lásku. Sexuálne uspokojenie totiž chvíľkovo deaktivuje časť mozgu, ktorá sa pretína s časťou mozgu zodpovednou za cítenie lásky. Čím viac lásky cítiš, tým skôr a viac po uspokojení by si jej mal/a byť schopný/á partnerovi dať.

Príťažlivosť by nemala a nemôže nahradiť permanentne skutočnú lásku. Keď lásku cítiš, drž sa jej. A keď nie, daj to priateľke či kamarátovi/kamarátke s výhodami čím skôr vedieť. Kým je to pre vás bezpečné a obaja z toho benefitujete, uživajte si to, ale nebojte sa nasledovať skutočnú lásku, keď sa konečne objaví. Dá človeku oveľa viac.

V prípade, že sa ti článok páčil, si určite nezabudni prečítať aj zvyšné príspevky na našom blogu. Náš e-shop ponúka produkty, ktoré ti pomôžu osobnostne rásť a adresovať problémy, ktoré môžu nastať vo vzťahoch. Akoukoľvek kúpou zároveň podporíš dobrú vec.

Zdroje informácií v článku:

Impett, E. A., Gordon, A. M., & Strachman, A. (2008). Attachment and daily sexual goals: A study of dating couples. Personal Relationships, 15(3), 375-390.

Impett, E. A., Muise, A., & Rosen, N. O. (2015). Is it good to be giving in the bedroom? A prosocial perspective on sexual health and well-being in romantic relationships. Current Sexual Health Reports, 7(3), 180-190.

Zeki, S. (2007). The neurobiology of love. FEBS letters, 581(14), 2575-2579. Blechner, M. J. (2007). Love, sex, romance, and psychoanalytic goals. Psychoanalytic Dialogues, 16(6), 779-791.

Rosenthal, D., Gifford, S., & Moore, S. (1998). Safe sex or safe love: competing discourses?. Aids care, 10(1), 35-47.

Rodrigues, D., Lopes, D., & Smith, C. V. (2017). Caught in a “bad romance”? Reconsidering the negative association between sociosexuality and relationship functioning. The Journal of Sex Research, 54(9), 1118-1127.